Nyheter

Han blåste Swedbank- kunderna på miljoner

Av: 

Erik Wiman

Richard Aschberg

NYHETER

Rådgivaren Fredrik, 36, spelade för 170 000 000 kr på tre år – fick vip-behandling av Betfair

Här bjuder spelfirman Betfair storsvindlaren Fredrik, 36, på lyxresa till Paris – allt för att förmå honom att spela mer.

På tre år spelade han för 170 miljoner kronor.

Pengar till insatser stal han från kunder på Swedbank där han jobbade som premiumråd­givare åt många rika pensionärer.

Lyxkrogen Le Georges i hjärtat av Paris med betagande utsikt över Eiffeltornet och miljonstaden.

Det är hit den internationella speljätten Betfair bjuder sina allra mest lönsamma kunder. En av dem är 36-årige Fredrik som de senaste åren spelat för 170 miljoner kronor.

Han har en privat kontaktperson på Betfair, Therese ”Tess” Eriksson. Det är genom henne han har bjudits in till den luxuösa Parisresan.

Söndagen den 3 juni förra året checkade han in på lyxhotellet Le Meurice i Paris och samma kväll sitter han tillsammans med Betfairs representanter Sukhdeep Sadhra och Charlotte Ruhle och några andra storspelare på Le ­Georges.

Dubbellivet avslöjades

Dagen efter smäller champagnekorkar i luften när sällskapet bjuds på allt de pekar på när de besöker tennisstadion Roland Garros.

Två veckor senare rämnade tillvaron för Fredrik.

Redan när han fick meddelandet att han skulle på ett extrainkallat möte med Swedbanks säkerhetschef förstod han att hans dubbelliv till sist hade avslöjats.

Under tre år hade Fredrik genom ett avancerat system stulit drygt 11,8 miljoner kronor från 86 bankkunder som han var så kallad premiumrådgivare åt. Han hade ­inriktat sig på kunder med god ekonomi, men som sällan kontrollerade sina saldon.

Sex av tio över 70 år

Av de drabbade kunderna var merparten pensionärer och mer än sex av tio var över 70 år. Fredrik ­hade fri tillgång till deras konton och förde regelbundet över stora belopp till sig själv.

Av en kund stal Fredrik nästan tre miljoner kronor, på en annan kunds konto fattades det 1,5 miljoner när svindleriet avslöjades.

Allt gick till att finansiera hans grava spelmissbruk.

Swedbanks dåvarande säkerhetschef Bertil Ellvén berättar att det hela började med att en kund slog larm om att pengar hade försvunnit.

– Vi kunde se rätt snart att det var något som inte stämde. Det gick pengar från kunders konton till Fredriks konto, pengarna gick ­sedan till ett spelbolag.

”Erkände direkt”

Mötet hölls på Swedbanks huvud­kontor i Stockholm och Fredrik konfronterades rakt på med uppgifterna.

– Han erkände direkt att det handlade om ett spelberoende och det kunde vi ju konstatera när vi var färdiga med utredningen.

Hos det internationella spel­bolaget Betfair var Fredrik en drömkund. Under de tre åren som hans bedrägeri pågick spelade han 40 000 gånger. Vinster gick till nya spel och totalt omsatte Fredrik drygt en sjättedels miljard.

Utåt sett levde Fredrik ett perfekt liv. Han var till att börja med framgångsrik på jobbet och kunderna betalade för att ha honom som rådgivare.

– Han var en väldigt duktig ­kille, otroligt omtyckt av arbets­kamrater och inte minst av kunderna, säger före detta säkerhetschefen Bertil Ellvén.

Men allt i Fredriks tillvaro började allt mer kretsa kring spelandet.

Förutom att han stal pengar från sina kunder spelade han även bort ett arv på fyra miljoner kronor, ­utan att familjen anade något.

På jobbet märkte kollegorna att Fredrik ofta gjorde långa toalettbesök, men vad ingen visste var att han spelade för hundratusentals kronor när han gick in på toaletten.

Har ersatts av Swedbank

Samtliga 86 kunder som föll ­offer för Fredrik har fått ersättning av Swedbank.

– Jag tyckte det här var så fruktansvärt jobbigt och jag vill helst inte prata om det. Det känns som en person har gått in på mitt privata område och det blir extra jobbigt när det handlar om en person som man tyckte var så himla skicklig och duktig, säger en 71-årig ­kvinna som blev bestulen på drygt 1,5 miljoner kronor.

– Jag trodde inte att det skulle sätta sådana spår som det gjort.

En 94-årig man som också blev bestulen på stora belopp är också mycket besviken.

– Jag trodde aldrig att någon på banken skulle stjäla mina pengar, säger han.

Fredrik har nu dömts till tre års fängelse för grovt bedrägeri, men han har överklagat domen till hovrätten och hoppas på lägre straff kombinerat med vård för sitt spelmissbruk.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter