Aktivister ber Putin om fredsbevarande styrkor

Polis och proryska demonstranter har drabbat samman i Charkiv.

Demonstranter har försökt storma myndighetsbyggnader med molotovcocktails och polisen har svarat med chockgranater.

Tidigare utropade demonstranter i regionen Donetsk sig självständiga, rapporterar Russian Today.

Proryska demonstranter försökte i natt storma myndighetsbyggnader i den ukrainska staden Charkiv. Tidigare under dagen hade demonstranterna, likt dem i Donetsk, utropat självständighet.

I natt anlade demonstranterna bränder i närheten av byggnaderna och kastade molotovcocktails. Polisen svarade med chockgranater och vattenkanoner för att hålla demonstranterna borta, rapporterar Russian Today.

Enligt tidningen ska en del demonstranter även tagit sig in i byggnaderna.

Vänt sig till Putin

Nattens händelser kom dagen efter ett 50-tal demonstranter bröt sig igenom en polisspärr i den östukrainska staden Donetsk, stormade den största statliga byggnaden i staden och hissade den ryska flaggan.

Under dagen har aktivisterna i regionen utropat sig självständiga från Kiev.

I dag vid 12.20, lokal tid, genomfördes ett möte i Donetsks folkvalda råd. Representanterna på plats röstade för att regionen ska förklara sig självständigt från Kiev.

Enligt beslutet ska regionen gå under namnet ”Folkrepubliken Donetsk”, rapporterar rt.com.

Rådet förklarar sig även som regionens enda legitima församling fram tills att de allmänna folkomröstningarna hålls i sydöstra Ukraina den 11 maj.

En förfrågan skickades till Vladimir Putin för att förmå Ryssland att postera en tillfällig fredsbevarande rysk styrka i regionen. Det rapporterade den ryska statliga nyhetsbyrån ITAR-Tass i dag.

Utbrytargrupp på torget

Gårdagens stormning genomfördes under stridsropet "Donetsk är en rysk stad". Utländska medier rapporterade att de omkring 500 poliserna på torget inte ingrep mot aktivisterna.

Det var en utbrytargrupp ur en större grupp på 2 000 demonstranter som samlats på stadens största torg, enligt nyhetsbyrån AFP.

Miljonstaden Donetsk är en av östra Ukrainas viktigaste industricentra. Donetsk är också den störtade och landsflyktige förre presidenten Vitor Janukovytj hemstad. Varje söndag har ett slags proryska massmöten hållits på torget, med krav på en folkomröstning kring vart östra Ukraina ska höra. Parollerna har varit "ge oss en folkomröstning" och "Nato go home".

Nio personer skadade

Reuters rapporterade att en folkmassa under söndagen även stormade säkerhetspolisens lokalkontor i den närbelägna staden Lugansk. Under måndagens morgon var kontoret fortfarande ockuperat. Enligt Reuters har de proryska demonstranterna som intagit byggnaden skaffat tillgång till skjutvapen. Nio personer ska ha blivit skadade i samband med oroligheterna i Luhansk. Polisen skar under måndagens förmiddag av in- och  utfartsvägarna till staden.

”Spår efter misshandel och tortyr”

Kvarlevorna efter en ukrainsk högerextremistisk aktivist och journalist har påträffats i en skog 12 mil sydost om Kiev. Vasyl Sergijenko hade enligt ett uttalande från partiet Svoboda förts bort i fredags. Enligt Svoboda hade kroppen omfattande spår efter misshandel och tortyr. Åklagarmyndigheten har bekräftat fyndet och att en brottsutredning pågår.

Stormade regeringsbyggnad

Ett tiotal proryska demonstranter har även tagit sig förbi polisens avspärrningar och stormat en regional regeringsbyggnad i staden Charkiv i östra Ukraina, där de hissat den ryska flaggan, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Polisen ska inte med våld ha försökt stoppa demonstranterna från att ta sig in i byggnaden. Den regionala regeringsbyggnaden i Charkiv hade enligt BBC på måndagens förmiddag tömts på demonstranter.

Ukrainsk soldat dödad

Ukrainsk militär har bekräftat uppgifterna om att en ukrainsk soldat sköts till döds i söndags. Enligt den ukrainska flottans talesperson Vladislav Seleznyov ska soldaten ha skjutits med två skott. Det skriver Reuters.

Publisert: