Björklund: Det ångrar jag som minister

Jan Björklund (FP) dras med en tung skolkris.

I Aftonbladets Partiprogrammet berättade han om vad han ångrar under sina år som utbildningsminister.

– Jag har inte fått med mig varken oppositionen eller resten av regeringen, säger han.

Gång efter gång visar Pisas senaste undersökning att de svenska skolelevernas kunskaper försämras.

Både lärarförbunden och Skolverket larmar. Svensk skola är i kris.

Det erkänner även utbildningsminister Jan Björklund, som i kväll gästade Aftonbladets Partiprogrammet:

– Det är dåligt betyg på svensk skolpolitik, absolut. Det är därför som vi byter skolpolitik för Sverige nu. Sedan får väljarna välja att tro om det beror på orsaker från de sista åren eller längre tillbaka.

”Tagit för lång tid”

I stället för jobbaskatteavdrag pratar nu Alliansen mer än någonsin skola. Vilket har lett till en rad föreslagna reformer inom området.

Det har dock inte saknat skolreformer. Björklund har kritiserats för att genomföra för många – utan resultat. Han har dessutom tvingats backa från sina egna reformer flera gånger. Bara under fjolåret sex gånger.

– Att det krävs vissa justeringar av dessa när de införs är odramatiskt, tvärtom kommer vi sannolikt behöva genomföra ytter­ligare justeringar längre fram, sa han då.

I dag önskar han att vissa lagändringar hade genomförts tidigare.

– Skulle jag backa bandet så skulle jag ha drivit igenom ett antal reformer, som vi nu gör, ännu snabbare. Det har tagit för lång tid, säger Björklund i Partiprogrammet.

Ville ha betyg tidigare

Björklund visade en sällan synbar sida i programmet. Han var självkritisk. Enligt utbildningsministern skulle karriärstjänster för lärare ha behövts sättas in tidigare.

Och återförstatligandet av skolan.

– Jag borde ha drivit det hårdare att vi skulle återförstatliga skolan. För jag har inte fått med mig varken oppositionen eller resten av regeringen på detta. Det borde vi göra, och ett antal ändringar, säger FP-ledaren och fortsätter:

– Vi borde ha gått ned med betygen ända från början till årskurs fyra i stället för att stanna till vid årskurs sex.

FP:s största konkurrent i skolfrågan, Socialdemokraterna har större förtroende. Björklund förklarar det med att S är ett större parti till att börja med.

– De har ett sju gånger så stort parti. Det klart de har större förtroende. Grejen är att Folkpartiet är det enda partiet som har avsevärt mycket starkare stöd i skolpolitiken i valmanskåren än vi har i väljarstöd generellt. Vi har väldigt starkt stöd men jag skulle gärna vilja ha starkare.

Publisert: