Sverigedemokraterna

"Idioter, bondläppar och rasister kan dras till oss"

Av: 

Erik Melin

Leonard Goldberg

NYHETER

Två SD-toppar har lämnat alla sina uppdrag efter avslöjandet att de skrivit rasistiska och kränkande inlägg på hatsajten Avpixlat.

Partiets stabschef Linus Bylund menar att bilden som förmedlas av partiet i media har stor skuld.

– Om man är idiot, bondläpp och rasist så kanske man tror att man hör hemma hos SD, säger han till SVT:s Aktuellt.

SD-topparna Marie Stensby från Jämtland och Mikael Rahm från Östhammar lämnade alla sina uppdrag i partiet efter Expressens avslöjande att de och en rad andra namngivna politiker skrivit hatiska inlägg på den rasistiska sajten Axpixlat.

Stensby, som valdes in i SD:s partistyrelse förra veckan, skrev "Hoppas de svälter sig till döds!" i ett inlägg om ensamkommande flyktingbarn.

Hon stängs även av från sin lärartjänst i Krokom, skriver Länstidningen.

– Nu har haft överläggning med lärarförbundet i frågan. Den överläggningen har resulterat i att vi har beslutat att avstänga Marie Stensby från arbetet från och med nu fram till 8 januari, säger kommunchefen Ola Skyllbäck till tidningen.

Skyller på media

I SVT:s Aktuellt kommenterade Sverigedemokraternas stabchef Linus Bylund avslöjandet. Han menar att media har stor skuld i att sådana avslöjanden är vanliga för Sverigedemokraterna.

– Vi har dels en brokig historia som vi i vissa skeden inte är så stolta över. Men det är också så att ett budskap som förmedlas om att de här dumma bondläpparna, rasisterna och idioterna är SD. Då är det klart att om man är idiot, bondläpp och rasist så kanske man tror att man hör hemma hos SD, säger han till SVT:s Aktuellt.

”Inget konstigt in det”

Han utvecklar sitt resonemang för Aftonbladet:

– Framställer man ett parti som idioter och konsekvent rapporterar negativt, vilket man gör, det är ju belagt i forskning, då kommer naturligtvis människor som är lite "speciella" till det partiet, det är inget konstigt i det, säger han.

Enligt Bylund skulle liknande skandaler avslöjas i andra partier om mediehus granskade dem lika mycket. Vilket de enligt Bylund inte gör i dag.

– Men man får absolut inte glömma att vi har ett ansvar. Vi uttrycker oss, vi är förebilder. Om en förebild som uttrycker sig på gränsen till oacceptabelt, då blir det konsekvensen att de som är gräsrot eller längre ner i företrädarskaran kanske tycker man kan lägga sig på en lägre en nivå.

Sprids på Twitter

Linus Bylunds uttalande i Aktuellt har fått stor spridning på Twitter. I en tweet skriver TV4-profilen Jenny Strömstedt "Är man idiot, bonnläpp eller rasist hör man inte hemma i SD, säger Linus Bylund". Men Bylund reagerar starkt mot hennes tweet.

– Man förstår sammanhanget om man tittar på när jag säger det på riktigt och inte när Jenny Strömstedt eller andra gör en tolkning av vad jag säger.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Rasism