"Hjältediplomaterna tycks ha bestraffats"

Av: Lisa Röstlund, Leo Lagercrantz

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Etiopienambassadören Jens Odlander och konsulära chefen Fredrik Spik tog stora risker för att hjälpa Johan Persson och Martin Schibbye.

Nu kritiserar Persson och Schibbye hur UD behandlat diplomaterna.

– Självklart är vi förvånade över att Fredrik Spik inte är kvar på UD och att Jens Odlander efter att vi släppts fått en mindre betydelsefull tjänst, säger Martin Schibbye till Aftonbladet.

Jens Odlander var sedan 2009 ambassadör i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Han var den som var först på plats i Ogadenprovinsen efter att journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye gripits av militär i juli 2011. Han var den som såg till att de fick vård för sina skottskador.

Hyllades som hjältar

Odlander och ambassadens konsulära chef Fredrik Spik besökte dem ofta under det dryga året de satt i Kalityfängelset, och smugglade brev och annat mellan journalisterna och deras anhöriga hemma i Sverige.

Under första halvåret efter gripandet hade Odlander regelbundna diplomatiska kontakter kring fallet. Han mötte dåvarande premiärministern Meles Zenawi vid upprepade tillfällen och efter dennes död, efterträdaren Hailemariam Desalegn. 

Odlander och Spik stod vid journalisternas sida under hela rättsprocessen och ordnade med utslussningen från landet efter frigivningen.

Vid hemkomsten till Sverige hyllade Johan Persson och Martin Schibbye diplomaterna som hjältar.

"Har degraderats"

Men sedan dess har Jens Odlander fått gå till en tjänst som generalkonsul i Istanbul, Turkiet och Fredrik Spik helt blivit av med sina uppdrag vid Utrikesdepartementet.

Enligt källor till Aftonbladet med UD-insyn anses konsultjänsten vara en degradering. Ambassadörstjänsten i Addis Abeba är prestigefylld. Staden kallas på UD:s hemsida "Afrikas Bryssel" och har ökat enormt i intresse gällande svensk export för bland annat Volvo, H&M och Ikea. Konsulposten i Istanbul ses förvisso som "glassig", men relativt obetydande diplomatiskt, då de viktigaste turkiska frågorna sköts av ambassaden i Ankara.

Johan Persson och Martin Schibbye är upprörda.

– Jens Odlander och Fredrik Spik arbetade dygnet runt för oss och vi är enormt tacksamma. Självklart är vi förvånade över att inte Fredrik Spik är kvar på UD och att Jens Odlander efter att vi släppts fått en mindre betydelsefull tjänst som generalkonsul i Istanbul, säger Martin Schibbye.

Borde få jobba för Dawit Isaak

Både Odlander och Spik har imponerande meritlistor.

Odlander inledde Sveriges diplomatiska närvaro i Sudan och var därefter sändebud till somaliska fredsprocessen. Han har även gjort fälttjänst för EU på Västbanken och Gaza och tjänstgjort i London och Tel Aviv. Innan dess var han pressekreterare åt de tidigare social­demokratiska ministrarna Mats Hellström och Laila Freivalds.

Spik var tidigare förstesekreterare vid ambassaden i Förenade arabemiraten och lämnade tjänsten med goda vitsord från sin chef.

– UD borde ta tillvara på de kunskaper och erfarenheter som finns efter Jens Odlander och Fredrik Spiks arbete med vårt fall, genom att inrätta en specialgrupp med uppdrag att få Dawit Isaak fri. Båda visade under den tid vi satt fängslade att de är lysande taktiker med ett brinnande engagemang för pressfrihet, säger Schibbye.

Undvek Lundin-kontakt

I Persson och Schibbyes bok 438 dagar säger Jens Odlander: "Vi diskuterar Lundin Petroleum i Sudan och den pågående utredningen om folkrättsbrott. Rent moraliskt vill jag inte ha med bolag som Lundin att göra. Jag har instruerat min sekreterare på ambassaden att låta mig försvinna på lämpligt sätt när de ringer".

– Vid vårt sista möte med Jens i fängelset sa han att han efter detta hoppades på att bli utnämnd till ambassadör i Bryssel. Det hade han varit värd. Snarare framstår det nu som om de blivit bestraffade, säger Schibbye.

Aftonbladet når Jens Odlander som sedan två veckor tillbaka befinner sig på sin nya post i Istanbul. Han undviker att svara på frågan hur han anser att hans erfarenheter från arbetet i Etiopien tagits tillvara.

– Jag tror inte att jag vill prata om de där grejerna. Jag känner mig glad och nöjd där jag är just nu.

UD: "Inget märkligt"

Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst tar upp att Fredrik Spiks anställning var tidsbegränsad, och uppger att det inte är något "konstigt förfarande" att han inte fick något nytt uppdrag när det senaste tog slut.

När det gäller Odlander återkommer hon och säger:

– Vi tycker att det är bättre att han får tala för sig själv, och du har ju redan pratat med honom. UD har ett rotationssystem, det är välkänt och inget märkligt. Vi tycker det var bättre att Jens själv fick berätta om sitt beslut.

Men var det hans eget beslut?

– Det är inte det jag säger, men vi tyckte var att det var bäst att han fick berätta själv.

Publicerad: