Fortfarande höga doser akrylamid i mat

avNivette Dawod

NYHETER

Det cancerframkallande ämnet akrylamid är fortfarande högt i mat som kaffe, potatis och bröd.

Larmet kommer från Livsmedelsverkets nya rapport.

– Under de åtta år vi har analyserat akrylamid har halterna inte sjunkit, säger Leif Busk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Elva år efter det så kallade chipslarmet, då Livsmedelsverket varnade om att ett nytt giftigt cancerframkallande ämne, akrylamid, hade upptäckts i mat höjs varningsflaggan nu igen.

Akrylamidhalterna i livsmedel har nämligen inte sjunkit sedan provtagningar av akrylamid startade 2005.

En riktad undersökning gjord under 2011 och 2012 av 204 produkter på den svenska marknaden – som kaffe, potatischips, pommes frites, grovt bröd, kex, kakor och frukostflingor – visar att halterna varierar rejält.

Det viktigaste: I nästan alla livsmedel hittades akrylamidhalter som ligger över de nivåer som anses normala jämfört med övriga EU. Om man får i sig mycket akrylamid under lång tid kan det öka risken för cancer.

Klara EU:s regler

Men med förra larmet i bakhuvudet – och kritiken som följde efteråt när forskare själva uppgav att larmet om cancerrisk med mat var obegripligt – är budskapet nu något tydligare kring vad vi behöver göra för att slippa riskera för höga halter av akrylamid.

– Industrin behöver öka sina ansträngningar. Främst för konsumenternas skull, men också för att klara de gränsvärden som troligen är på gång inom EU, säger Leif Busk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Det handlar alltså inte om att sluta äta grovt bröd, chips och dricka kaffe, tvärtom uppger Livsmedelsverket att nyttan är större än risken. Men företagen måste sänka halterna i de livsmedel som Livsmedelsverket larmar om, om inte för konsumenterna så för att det snart ser ut att komma nya regler i EU om hur hög halt av akrylamid ett livsmedel får ha.

Ifrågasätter konsumenterna

Branschorganisationen Livsmedelföretagens vd säger att det inte är så lätt som man kan tro att få ner mängden akrylamid utan att det påverkar smaken och kvaliteten på maten.

– För vissa livsmedel är det svårt att märkbart få ner mängden akrylamid som bildas utan att radikalt försämra smak och kvalitet på produkterna. Frågan är om konsumenterna är villiga att acceptera försämringarna och om det står i proportion till de trots allt ganska små riskerna. Livsmedelsverket har ju inte ändrat sina kostrekommendationer på grund av akrylamid, säger Marie Söderqvist.

Organisationen uppger i ett pressmeddelande att livsmedelsindustrin bara i Sverige lagt närmare 100 miljoner kronor på att sänka halterna sedan larmet kom för elva år sedan.

Ingen shoppingguide

Livsmedelsverkets rapport visar att 34 procent av potatischipsen och 18 procent av det mjuka, grova brödet hade akrylamidhalter som låg över normalnivåerna.

Men eftersom verket gjort stickprover på de produkter man redan förväntat sig skulle ha högst halter ska konsumenter inte använda resultatlistan som någon shoppingguide.

– Det är en stickprovsundersökning och halterna kan variera stort från gång till gång i en och samma produkt, säger Leif Busk.

Det gjorde de också när Aftonbladet gjorde ett chipstest efter Livsmedelsverkets förra larm.

Men verket tar ändå cancerhotet på allvar. Nästa år kommer man att göra en uppföljande undersökning för att se om företagen lärt sig av larmrapporterna. Alla resultat rapporteras sedan till EU-kommissionen och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa som senare ser ut att besluta om nya regler för EU:s medlemsländer om hur akrylamidhalterna ska hållas i schack.

Fakta/Akrylamid

Akrylamid är ett ämne som bildas naturligt när viss mat, som potatischips, pommes frites, bröd, kaffebönor, kakor och kex upphettas till hög temperatur, som vid ugnsbakning, fritering och rostning. Hur mycket akrylamid som bildas beror på tillagningstid och temperatur.

Det var i efterdyningarna av tunnelbygget genom Hallandsåsen som forskare kom giftet på spåret. För att se hur de drabbade i och runt bygget påverkades av tätningsmedlet Rhoca-gil, som innehåller akrylamid, letade man efter en jämförbar grupp som inte hade något med bygget att göra. Då visade det sig att det fanns akrylamid hos folk oavsett var de bodde.

Vad kan man själv göra för att minska intaget av akrylamid?

Ugnsbaka/fritera/grädda potatis och potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Halten akrylamid blir högre ju mörkare de blir.

Ät varierat, det vill säga ät olika sorters mat. Då minskar risken att få i sig skadliga halter av något ämne.

Källa: Livsmedelsverket