FP röstade igenom krav på tredje pappamånad

Publicerad 2013-11-17

VÄSTERÅS. Folkpartiet vill införa en tredje pappamånad.

Kravet röstades igenom på landsmötets sista dag i Västerås.

–  Vill vi ha mer en mer jämställd arbetsmarknad så behövs ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten, säger partiledaren Jan Björklund (FP).

1995 infördes den första pappamånaden i föräldraförsäkringen. Båda föräldrarna skulle alltså vara tvungna att ta ut åtminstone en månad, annars frös den månaden inne. En av de som var mest drivande i reformen var dåvarande FP-ledaren Bengt Westerberg. 2002 utökade den dåvarande S-regeringen kvoteringen och den andra pappamånaden var född.

Röstade igenom en tredje månad

I dag röstade ombuden på Folkpartiets landsmöte i Västerås för att det är dags att ta ta ett tredje steg med en tredje pappamånad. Förslaget hade lagts fram av FP:s partistyrelse. Målet är att öka jämlikheten i uttaget av föräldraledigheten, där män fortfarande bara står för dryg 20 procent.

Frågan om ännu en öronmärkt månad i föräldraförsäkring har debatterats länge inom FP men tidigare utökningsförsök har röstats ned på tidigare landsmöten. Flera talare argumenterade också emot reformen. Men förespråkarna var fler.

– Med ännu en öronmärkt månad visar vi att vi vill mer i jämställdhetspolitiken, säger LUF:s ordförande Linda Nordlund.

Björklund har ändrat uppfattning

Efteråt var partiledaren Jan Björklund nöjd. Under årens lopp har han ändrat uppfattning i frågan och han är i dag en stark förespråkare för reformen.

– Om man frågar unga kvinnor om de vill ha samma chans på arbetsmarknaden med lön och karriärmöjligheter som unga män så kommer naturligtvis alla att svara ja. Vi vet att den sneda fördelningen av föräldraledigheten påverkar kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Vill vi ha mer en mer jämställd arbetsmarknad så behövs ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten, säger han.

Ohlsson väldigt nöjd

EU-minister Birgitta Ohlsson beskrev sig själv som lycklig efter omröstningen.

– Jag har kämpat för det här på landsmöten sedan 90-talet, säger hon.

Hon menar att FP nu måste stå upp för feministiska ideal i regeringen.

– Vi måste driva hårdare om att avskaffa vårdnadsbidraget och vara tydligare i regeringen i kampen för en tredje pappamånad. Vi måste bli mer argsinta i alliansen och stå upp för feministiska ideal. Jag tar det gör givet att FP och Jan Björklund nu går till val på en tredje pappamånad. Det ska vara ett av våra huvudkrav.

Även i kvinnoförbundet, Liberala kvinnor, var man i dag mycket nöjda.

- Det handlar också om männens rätt att vara pappor. Många män som vill vara föräldralediga upplever ett motstånd från omgivningen, ytterligare öronmärkt tid kommer att underlätta för pappor att få mer tid med sina små barn, säger ordförande Anna Steele.

Bonus i stället för öronmärkning

De övriga regeringspartierna står dock inte bakom den reform FP vill införa. 2008 införde man i stället en jämställdhetsbonus, som via ett skatteavdrag är tänkt att uppmuntra ett mer jämställt uttag. Reformen har dock kritiserats för att vara rörig och inte ge någon effekt. Flera folkpartister har sagt att bonusen aldrig borde ha införts.

Nuvarande jämställdhetsminister Maria Arnholm har en historia av att kämpa för fler pappamånader. Hon arbetade under Bengt Westerbergs tid som hans stabschef.

ANNONS