Kapten Ynkrygg klev i livbåt före förlisning

Kaptenen Francesco Schettino halkade inte av fartyget Costa Concordia.

Han hoppade i en livbåt – innan det förliste.

– När vi åkte i väg, rullade skeppet över och det däck som vi hade varit på sjönk under vatten, sa skepparen Stefano Ianneli i dag i rätten, enligt AFP.

Francesco Schettino har ertappats med ännu en lögn. När rättegången mot kaptenen i dag fortsatte vittnade en kollega till honom, skepparen Stefano Iannelli, uppger nyhetsbyrån AFP.

Ger annan version

Schettino har tidigare uppgett i förhör att han föll av det sjunkande fartyget Costa Concordia och råkade landa i en livbåt.

Stefano Iannelli gav en annan version. Han fanns nämligen vid kaptenens sida.

– Vi hittade en livbåt. Jag hoppade i, Schettino, hade hoppat i precis före mig, sa Iannelli enligt AFP.

Om hans berättelse stämmer gör Schettino sig förtjänt av sitt smeknamn, Kapten Ynkrygg. Han har tidigare misstänkts för att ha lämnat skeppet för att garantera sin egen säkerhet samtidigt som de drygt 4200 passagerarna kämpade för sina liv.

32 personer dog.

Satt stilla i livbåten

Francesco Schettino ska ha suttit lugnt kvar i sin livbåt. Andra i besättningen bildade söklag och hjälpte passagerarna att hålla ihop.

– Vi bildade en mänsklig kedja, för att inte halka. Jag var en del i säkerhetslaget "Tango India" och hjälpte minst fem skadade människor, berättade Iannelli i rättegångssalen.

Sedan tog även han plats i livbåten.

– När vi åkte i väg, rullade skeppet över och det däck som vi hade varit på sjönk under vatten. På väg till land plockade vi upp passagerare som låg i vattnet.

Väl i hamnen ska kustvakten desperat ha skrikit på Francesco Schettino att återvända:

– Åk tillbaka till båten för helvete.

Han vände aldrig om.

Schettino riskerar nu upp till 20 års fängelse.

Publisert: