”Sitter inlåst som ett djur”

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Boxningstalangen Laziz Sharifovs öppna brev

Som 17-åring tog Laziz Sharifov silver i boxnings-SM – för seniorer.

Boxningstalangen Lazar Sharifov sitter inlåst i väntan på utvisning till Kazakstan.

Nu berättar han om sin situation i ett öppet brev:

"Jag som ville göra Sverige stolt sitter nu i förvar. Sitter inlåst som ett djur som man ska döda."

Aftonbladet har i flera artiklar berättat om 18-årige Laziz Sharifov, en av Sveriges största boxningstalanger. Enligt boxarnas rikstränare Santiago Nieva är han "en kille för OS 2016".

Den 15 oktober greps han av polisen för att utvisas. Trots omfattande protester från lärare och skolkamrater står beslutet fast.

Från Migrationsverkets förvar i Flen har Laziz Sharifov nu skickat ut ett öppet brev om sin situation. Han beskriver bland annat hur poliserna som skulle ledsaga honom ut ur landet den 30 oktober reagerade efter att han hade skrikit och protesterat så mycket att utvisningen fick ställas in:

"När vi kom till Märsta så frågade de personalerna om det fanns någon äcklig eller dålig rum som man kunde kasta mig in så att jag skulle ångra mig för det jag gjorde."

”Ville göra Sverige stolt”

Sedan dess har Laziz transporterats till Migrationsverkets förvar i Flen. Han beskriver sin situation där:

"Jag som ville göra Sverige stolt sitter nu i förvar. Sitter inlåst som ett djur som man ska döda och äta djurens kött."

Familjen Sharifovs advokat Lisa af Jochnick säger:

– Migrationsverket har avslagit den senaste begäran om verkställighetsstopp och begäran att han ska få en ny prövning. Men det finns en del som vi kan överklaga till migrationsdomstolen och det kommer jag att göra.

– Det faktum att han har flyttats från Märsta till Flen tyder på att man inte kommer att sätta honom på ett flygplan de närmaste dagarna, säger af Jochnick.

Publicerad: