Putin talade till ryska folket

Ryske presidenten Vladimir Putin talade idag till folket via en livesänd frågestund.

Putin sa att han hoppas slippa skicka ryska trupper in i Ukraina – istället önskar han en diplomatisk lösning.

– Jag hoppas att vi väljer att föra dialog.

Den ryske presidenten Vladimir Putin tog i flera timmar emot frågor från det ryska folket, något som direktsändes på kanalen RT.Pressekreteraren Dmitrij Peskov hävdade att det kommit in två miljoner frågor från människor runt om i Ryssland och på Krimhalvön.

I sändningen kunde man bland annat höra människor i Sevastopol på Krimhalvön som hurrade och ropade ”spasibo” - tack på ryska.

Vill ha samarbete

Flera av frågorna handlade om hur Sevastopolborna fått ”återvända” till fosterlandet Ryssland. Det fanns också de som undrade hur Krimhalvön, som efter omröstning nu anses vara ryskt, ska fortsätta ha en vänskaplig relation till Ukraina.

Vladimir Putin svarade bland annat att det ukrainska och ryska folket måste ”samarbeta tillsammans”.

– Det handlar inte enbart om pengar. Vi är ihopkopplade på flera olika sätt. Det kommer vi att bli igen, oavsett de känslomässiga problem som finns.

Presidenten anser att de ryska soldaterna agerat ”mycket värdigt” på Krim, mot de 20 000 beväpnade soldater som de ska ha mött.

Hoppas slippa våld

Han avfärdar de oroligheter som rapporteras i östra Ukraina just nu. Att det skulle befinna sig ryska styrkor där är ”nonsens”, enligt presidenten, som samtidigt bekräftade att några av de uniformerade personer på Krim som journalister såg däremot kan ha varit ryska soldater.

Aftonbladets team i Mariupol rapporterar att det pågått våldsamma strider i staden under natten.

Putin säger att han hoppas att Ryssland inte ska behöva använda våld i Ukraina, men att man kommer att göra allt för att hjälpa befolkningen.

En diplomatisk lösning på den internationella arenan vore att föredra.

– Jag hoppas att vi väljer att föra dialog och utarbeta kompromisser.

Den sittande regeringen, och den ukrainska presidentvalskampanjen, är illegitim, anser Putin. Han säger att Ryssland har svårt att erkänna valet i majs legitimitet och kräver en grundlagsändring för att valet ska kunna hållas.

Samtidigt höjde Nato rösten med varningar om att man snart kan placera trupper i Östeuropa.

Pratar om Janukovitj

Bland frågeställarna fanns också en ukrainsk Berkutpolis som berättade om hur utsatt han var under oroligheterna i Kiev, när presidenten Viktor Janukovitj avsattes, i februari:

– Du har varit i kontakt med Janukovitj under lång tid. Har han alltid varit en sådan svikare? avslutade polisen sin fråga.

Putin svarade:

– Han gjorde det han ansåg var nödvändigt. Jag har pratat med honom både före och efter det att han kom till den ryska federationen. Vi pratade om våldsanvändning, man kan tycka vad man vill om det, men han svarade: Jag tänkte ofta på att använda våld. Men jag kunde inte tvinga mig själv att beordra våldsanvändning mot mitt eget folk. Du och dina vänner gjorde säkert ett proffessionellt jobb, ni gjorde er plikt. Det gör att jag och andra respekterar er.

”Stulit statens egendom”

Svenska Dagbladet, som direktrapporterade stora delar av talet, skriver också att Putin pratade om när den ukrainske presidenten Viktor Janukovitj störtades.

– Vissa gillade det, andra inte. Folk i sydöstra Ukraina blev oroliga. Men istället för att inleda en dialog skickade Kiev dit sina oligarker. Förutom att de har stulit statens egendom skulle de styra och ställa i östra Ukraina, ska Putin ha sagt.

Han fortsatte senare:

– Janukovitj hade troligen gått med på presidentval om en månad. Han hade nog gått med på allt. Men när han lämnade Kiev ockuperade man hans residens och regeringsbyggnader. Varför agerade man så oprofessionellt och dumt? Ingen kan svara på det. I KGB fick vi lära oss att vara lojala med vårt land.

Utöver säkerhetspolitik ställdes också en fråga av liberala profilen och förlagschefen Irina Prochorova, enligt SvD.

Hon frågade om varför kulturpersonligheter förföljs i landet för att de har en annan åsikt. Putin påstod att han inte märkt av problemet.

– Dessa personer har rätt att uttrycka sig, men är inte vana vid motstånd. De tror att de har rätt och vill inte bli kritiserade, sa han.

Publisert: