Rekordstort gap mellan blocken

avIda Gustafsson

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON

Gapet mellan de två blocken har inte varit så stort sedan 2008.

Det visar en mätning som Novus gjort för Ekot.

– Nu går det definitivt åt fel håll för alliansen, säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap till Sveriges Radio.

I januari 2010, hade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett övertag på sju procentenheter i jämförelse med det borgerliga alliansen.

Nu, fyra år senare, är avståndet mellan blocken dubbelt så stort – väljarstödet för de rödgröna ligger på 14 procentenheter.

”Går S väg”

De rödgröna partierna har 51,7 procent och alliansen har 37,6.

– Nu går det definitivt åt fel håll för alliansen. Man brukar säga att det kostar på att regera men att det ska jämna ut sig när vi börjar närma oss val, Nu går det tvärt om, det går Socialdemokraternas väg, säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Ekot.

Lågt stöd för C och KD

För partiernas del har Vänsterpartiet ökat mest i Novus mätning, som har 8,2 procent.

Sverigedemokraterna ligger på 9,2 procent. Moderaterna har de sämsta siffrorna sedan 2008 - med 24,6 procent. Väljarstödet för Folkpartiet ligger på sex procent. Men för Centerpartiet och Kristdemokraterna ser det värre ut, enligt Novus mätning. De riskerar att åka ut ur riksdagen, de får 3,6 procent respektive 3,4 procent av väljarstödet i opinonsmätningen.

”Kan hända mycket”

Frågan är om allianspartierna kan knappa in på väljarstödet under de resterande månaderna fram till valet i september.

– Inför förra valet så var det en del som sa att alliansen är rökt och sen klarade alliansen det ändå. Så jag tror nog att vi ska köra på ändå till valdagen därför att det kan hända mycket och alliansen har en chans att ta hem det här en tredje gång, säger Michael Arthursson, Centerns partisekreterare till Ekot.