Hackare stänger din mobiltelefon genom Snapchat

avErik Melin

1 av 3 | Foto: SNAPCHAT

En säkerhetslucka i mobilappen Snapchat gör att illasinnade kan krascha din mobiltelefon.

Problemet ligger i hur programmet identifierar olika användare.

Snapchat har trots kännedom inte åtgärdat problemet.

I lördags så upptäckte den bloggande säkerhetsforskaren Jaime Sanchez att det går att krascha en Snapchatanvändares Iphone genom att skicka stora mängder meddelanden till personen, skriver Business Insider.

Det är en säkerhetslucka i hur appen autentiserar användare. Vid varje meddelande som skickas så skapas ett lösenord – utifrån användarens lösenord till själva appen samt vid vilken tid meddelandet skickas – som skickas till Snapchats servrar, för att identifiera användaren. Lösenorden ska bara fungera en gång och ett nytt skapas vid nästa tillfälle då ett meddelande ska skickas.

Skickade enorma mängder

Problemet som Sanchez upptäckt är att lösenorden inte ”går ut”. Genom att använda sig av en egenskriven kod har han kunnat skickat enorma mängder meddelanden till en och samma användare, vilket fått det kontot att krascha och själva telefonen att stänga av sig själv.

Sanchez två konton med vilka han testade säkerhetsluckan spärrades av Snapchat. Likaså hade ip-numret han använt spärrats. Snapchat hade dock inte åtgärdat problemet.

På en iPhone går det att starta om telefonen, men appen går inte att öppna förrän attacken upphört.

En liknande attack mot en Android-telefon får enligt Sacnhez inte telefonen att krascha. Men appen hänger sig och går inte att öppna förrän attacken avslutats.

I januari avslöjades hur Snapchat avslöjade med vilka kontakter en användare chattat mest med.