Svensk journalist dödad i Afghanistan

Av: Eric Tagesson, Erik Wiman, Sven Anders Johansson, Filip Meneses, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 17 | Foto: Stefan Mattsson

NYHETER

Svenske radiojournalisten Nils Horner har dödats i en skottlossning i Kabul, Afghanistan.

– Han sköts i bakhuvudet från nära håll, säger ett vittne till Reuters.

Polischefen Najibullah Samsour säger till Aftonbladet att två personer har gripits.

– De ska förhöras.

Enligt polischefen är de två Nils Horners egen tolk och chaufför.

Polischefen Najibullah Samsour
Polischefen Najibullah Samsour

Nils Horner, 51, dödades i Afghanistan under tisdagsförmiddagen. Skjutningen inträffade i ett område i närheten av en libanesisk restaurang i Kabul. Sveriges Radio bekräftade i Ekot att det är deras Asienkorrespondent Nils Horner som skjutits.

På Twitter skrev Mikael Österlund, nyhetschef på Ekot, om skottlossningen:

”Sveriges Radios mångårige medarbetare Nils Horner är död. Han sköts på en gata i Kabul imorse. Nils blev 51 år. Oerhört saknad av oss alla”.

Nils Horner började jobba som korrespondent för Sveriges Radio 2001 och bevakade framför allt Asien och Mellanöstern.

– Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia, säger vd Cilla Benkö till Sveriges Radio.

Senast i går rapporterade Nils Horner från Kabul, med ett reportage från en sorgestund för landets dödade vicepresident.

– Nils var en av våra absolut bästa och mest erfarna korrespondenter och det som har hänt honom i dag är fruktansvärt. Vi gör nu vårt bästa för att sätta oss in i alla detaljer om vad som hänt, säger Benkö.

Nils Horner utvandrade till USA 2004, men den senaste tiden har han enligt den svenska folkbokföringen varit skriven i Hongkong. I Sverige sörjs han närmast av sin mor och sin syster.

Talibanerna förnekar

Attentatet skedde nära en libanesisk restaurang som varit populär bland utlänningar. Nils Horner stod utanför restaurangen Taverna du Liban tillsammans med sin förare och tolk när två män närmade sig, förklarar ögonvittnet Zubir, som arbetar som vakt på restaurangen, för Reuters.

Polischefen Najibullah Samsour säger till Aftonbladet att två personer har gripits.

– Det stämmer att två personer sitter i förhör, säger han.

Det råder dock viss osäkerhet om de två misstänks för själva skjutningen eller om de är hämtade till förhör av annan anledning, exempelvis som vittnen.

Enligt polischefen är de gripna Nils Horners egen chaufför och tolk.

– Nils Horner hade stämt träff med någon på morgonen för att intervjua dem om en tidigare skottlossning på en restaurang då en utlänning sköts av talibanerna, säger polischefen till Aftonbladet.

Sköts på nära håll

De två männen var västerländskt klädda. En av dem drog upp ett vapen och sköt Nils Horner i bakhuvudet från nära håll berättar Zubir och ytterligare ett vittne på platsen.

– Jag hörde ett enda skott och såg mannen falla ner, säger ett vittne till AFP.

Nils Horner fördes till sjukhus direkt efter skottlossningen.

– Han var redan död när han kom till sjukhuset. Vi försökte med återupplivningsförsök, men ingenting hjälpte. Han var skjuten i huvudet, säger Luca Radaelli som jobbar på sjukhus som drivs av hjälporganisationen Emergency i Kabul.

Sjukhuset tar dagligen emot krigsskadade människor från stora delar av Afghanistan.

En närliggande restaurang i området där skottlossningen ägde rum utsattes i februari för ett bombattentat som dödade 20 personer.

Talibanerna förnekar kännedom om attentatet.

– Vi har kollat med våra mujahedin ("heliga krigare"), och de är inte inblandade, säger Zabiullah Mujahid, en talesman för den extremislamistiska rörelsen, till AFP.

Svensk polis kan bistå

Svensk polis hade på förmiddagen ännu inga bekräftade uppgifter om hur dådet gått till, eller uppgifter om gripande.

– När en svensk blir mördad utomlands är det den lokala polisen som har hand om utredningen, säger Jessica Kasser Fremnell, pressekreterare vid Rikskriminalen.

Däremot kan svensk polis bistå i utredningen.

– Men det måste i så fall ske en formell begäran från afghansk polis. Vi kan också vara aktiva i så motto att vi kan erbjuda hjälp, men där är vi inte ännu.

Nils Horner blev 51 år.

Publicerad: