Nyheter

Vänsteraktivist åtalas för mordförsök

Av: 

Oskar Forsberg

Joel Almgren från en husockupation år 2000 i Linköping.
Joel Almgren från en husockupation år 2000 i Linköping.

NYHETER

En 35-årig man åtalades i dag, misstänkt för försök till mord alternativt försök till dråp efter nazistattacken i Kärrtorp.

Vänsteraktivisten misstänks ha knivhuggit en av nazisterna två gånger i ryggen.

– Hans inställning är att han handlat i nödvärn för att skydda demonstranter från nazisterna, säger mannens advokat Björn Törnell.

Nyligen dömdes tre av de ledande nazisterna till fängelsestraff efter attacken i Kärrtorp i december. I dag kom det första åtalet vid Södertörns tingsrätt mot en av personerna som tillhör de som polisen kallar ”vänstersidan”.

Det är 35-årige Joel Bjurströmer Almgren som misstänks för försök till mord alternativt försök till dråp. Enligt åklagarens stämningsansökan ska han ha knivhuggit en 28-årig nazist två gånger i ryggen. Han ska, enligt åklagaren, ha begått gärningen med uppsåt.

Han misstänks också för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Film som bevis

35-åringen som har kopplingar till organisationen Revolutionära fronten förekommer sedan tidigare under flera avsnitt i belastningsregistret. Senast 2011 dömdes han av Södertörns tingsrätt till fängelse i 8 månader för olaga hot, misshandel och grovt vapenbrott.

Kammaråklagare Tove Kullberg åberopar såväl muntlig som skriftlig bevisning för att styrka sina påståenden i sin stämningsansökan. Utöver det ska en film från händelsen spelas upp under den kommande huvudförhandlingen.

Åklagaren påstår även i sitt åtal att Bjurströmer Almgren varit drivande i det våldsamma upploppet. Hon hänvisar till sms och chattkonversationer som 35-åringen skickat och deltagit i som styrker hans roll som anstiftare.

”Handlat i nödvärn”

35-åringens advokat Björn Törnell uppger att hans klient medger att han stuckit 28-åringen i ryggen.

– Men han förnekar brott men medger att han stuckit målsäganden med kniv. Hans inställning är att han handlat i nödvärn för att skydda demonstranter från nazisterna, säger advokaten.

Advokat Törnell uppger för Aftonbladet att hans klient bestrider åtalspunkten som gäller våldsamt upplopp.

– Han förstår varför han sitter häktad men tycker att han har handlat moraliskt rätt för att skydda oskyldiga.

Hur mår han?

– Han är samlad men tycker det är jobbigt för att vara häktad för att ha försvarat sig mot ett angrepp.

Fler åtal att vänta

Sedan tidigare har flera andra personer med kopplingar till organisationer på yttersta vänsterkanten delgivits misstanke om brott i den stora utredningen av nazistattacken mot demonstrationen i Kärrtorp och upploppet som följde attentatet.

Tre män mellan 19 och 24 års ålder samt en 31-årig kvinna misstänks för våldsamt upplopp. Utöver den kvartetten misstänks ytterligare en person, som har skyddade personuppgifter, för våldsamt upplopp.

Nyligen begärdes också en 25-årig man häktad i sin utevaro, misstänkt för dråpförsök.

25-åringen ska, enligt åklagaren, ha utdelat en stöt med en flaggpinne som träffat en av nazisterna på näsan så att näsbenet gick av.

Datum för rättegången mot Joel Bjurströmer Almgren är ännu inte fastställt.

– Preliminärt blir det den 8-9 april men det är inte helt bestämt än, säger advokat Björn Törnell.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: