Ryssland: "Sätt upp oss alla på listan"

Putins kaxiga svar till Väst

EU och USA har infört sanktioner mot ryska och ukrainska politiker – men åtgärden döms ut som oviktig.

Och Ryssland svarar med ett hån:

– Sätt upp oss alla på listan.

Samtidigt ber president Vladimir Putin parlamentet att anta ett lagförslag om annektering av Krimhalvön.

I söndagens val på den ukrainska halvön Krim röstade hela 97 procent för en anslutning till Ryssland. Under tisdagen kommer det ryska underhuset, Duman, att ta beslut om man ska godkänna en lag som skulle tillåta att Krim förenas med Ryssland. I ett tv-sänt tal på tisdagen uppmanade Putin, som gick till hårt angrepp mot väst, parlamentet att anta lagen.

Infört sanktioner

Enligt folkrätten har Krim ingen rätt att bryta sig ut ur Ukraina, menar experten Ove Bring.

– En region har inte rätt att göra det såvida det inte göra möjligt inom landets konstitution. Och det gör det inte inom Ukrainas konstitution, säger han till TT.

Omvärldens reaktioner har varit skarpa och både EU och USA har infört sanktioner mot ryska och ukrainska högt uppsatta politiker. Det handlar om frysta ekonomiska tillgångar och reseförbud för bland andra Krims premiärminister Sergej Aksionov och Ukrainas expresident Viktor Janukovytj.

Ytterligare ekonomiska sanktioner kan tillkomma.

Kaxigt svar

Men Kremls svar kom snabbt.

"Sätt upp oss alla på sanktionslistan", hälsar hela det ryska parlamentet, enligt TT.

"Vi föreslår herr Obama och euro-byråkraterna att sätta upp alla dumaledamöter som röstar ja till den här resolutionen på listan över ryska medborgare som utsätts för sanktioner", skriver det i en resolution.

Vill ”Finlandisera” Ukraina

Per Jönsson, associerad redaktör på Utrikespolitiska institutet, säger att att sanktionerna inte är mycket att lägga vikt vid i analyser av det politiska läget.

– Det är helt meningslösa sanktioner. De spelar ingen som helst roll för det politiska läget och när man tittar framåt.

Han menar att det som istället kan komma att ske är att Ryssland och västmakterna kommer överens om att ”Finlandisera Ukraina”.

– Det finns ett förslag som USA:s utrikesdepartement halvt om halvt accepterat. Ryssland har kallat till ett toppmöte med EU och USA, samt möjligtvis Ukraina, om Ukrainas framtid. Målet är att komma överens om att landet varken går med i EU eller Nato, samtidigt som det heller inte ska bli en del av Ryssland, säger Per Jönsson.

Han menar att Ukraina då skulle fungera som en buffertzon mot väst, på samma sätt som Finland tidigare gjort. I förslaget skulle ryskan återigen bli ett officiellt språk i Ukraina.

Susanne Oxenstierna, expert på rysk ekonomi på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), påpekar att ett upptrappat sanktionskrig kommer att slå brett. Om till exempel USA inför hårda sanktioner kan Putin mycket väl svara genom att hämnas på EU.

– Det handlar inte om land för land utan alla som är allierade mot Ryssland kan komma att drabbas. Det är det som gör sanktionsvapnet så svåranvänt.

”Putins chans är nu”

Samtidigt menar Per Jönsson att om Putin vill göra något militärt så är tillfället perfekt.

– Putins chans är nu. Ryssland har en något sånär trovärdig militärmakt och har under några år till en hygglig ekonomisk utveckling. Men den kommer bli svagare. Samtidigt är USA:s ekonomi och militär svagare än tidigare. Inom fem till tio år, med en ny president, kommer USA sannolikt att vara starkare militärt, säger Per Jönsson.

Publisert: