USA skjuter upp chockhöjda tullavgifter mot EU

avSimón Bustamante

NYHETER

USA:s chockhöjning av tullavgifter på stål och aluminium i EU skulle ha börjat gälla den 1 maj.

Men nu väntas Vita huset skjuta upp beslutet med en månad – vilket kommer ge EU och Sverige ytterligare andrum för fortsatta förhandlingar, rapporterar New York Times.

Beskedet att USA:s president Donald Trump vill chockhöja tullavgifter på stål och aluminium slog ner som en bomb i mars. Beslutet ska hjälpa USA:s industrier och sätta press på Kina – som har svarat med att införa extraavgifter på inget mindre än 128 amerikanska produkter.

Men de chockhöjda tullavgifterna kommer även påverka många andra länder som producerar stål, bland annat Sverige vars stålindustri i dag sysselsätter tiotusentals personer.

Tullavgifterna på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium skulle ha börjat gälla för EU, Kanada och Mexiko den 1 maj, som fram tills nu fått tillfälliga undantag.

Men enligt en källa nära Trumps administration väntas Vita huset skjuta upp beslutet med ytterligare 30 dagar, rapporterar New York Times.

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP
Donald Trump.

Skulle drabba vanliga svenskar

Nu har EU tills den 1 juni på sig att nå en överenskommelse om att slippa en höjning av tullavgifterna, vilket USA redan har med Argentina, Australien och Brasilien – i alla fall just nu.

Om ingen sådan överenskommelse kan nås riskeras handelskrig mellan USA och EU – som på sikt skulle drabba även vanliga svenskar.

Pehr Wissén, adjungerad professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan, har tidigare sagt till Aftonbladet att alla varor producerade i utlandet skulle bli dyrare.

– Även varor i Sverige blir dyrare, eftersom vi alltid måste importera komponenter utifrån. Det skulle sänka välfärden för oss alla på ett dramatiskt sätt.

Trumps första år i siffror 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM