Peter Englund: ”Nödvändigt för att återupprätta Akademiens integritet”

avAdam Westin

Foto: Anders Deros
Peter Englund.

I fredags presenterade Svenska Akademien resultatet av sin advokatutredning.

Avhoppade ledamoten Peter Englund är positiv till beskeden.

– De reformer som aviseras där är nödvändiga för att institutionen ska behålla sin relevans, återupprätta sin integritet och fullgöra sina många och viktiga uppgifter, säger Peter Englund till Aftonbladet.

I fredags presenterades fakta från Svenska Akademiens advokatutredning.

I ett pressmeddelande meddelades att den så kallade Kulturprofilen gjort sig skyldig till ett oacceptabelt beteende i form av ”oönskad initimitet”. Man hävdade att detta inte varit allmänt känt inom Akademien.

Svenska Akademien fastslog att brott mot sekretessreglerna kring Nobelpriset i litteratur har förekommit, samt att beslutet att ge ekonomiskt stöd till Kulturprofilens klubb stridit mot Akademiens jävsregler, eftersom en nära anhörig är medlem av Akademien.

”Nödvändiga reformer”

Advokatutredningen ska överlämnas till ”rättsvårdande myndigheter” och Ekobrottsmyndigheten uppger att man tagit emot handlingar.

Peter Englund, tidigare ständig sekreterare och numera avhoppad medlem av Svenska Akademien, välkomnar beskeden.

– Jag välkomnar flera av de beslut som Svenska Akademien tog i torsdags och som redovisas i det senaste pressmeddelandet. Även så tror jag att de reformer som aviseras där är nödvändiga för att institutionen ska behålla sin relevans, återupprätta sin integritet och fullgöra sina många och viktiga uppgifter. I övrigt har jag för tillfället inga ytterligare kommentarer, skriver Peter Englund till Aftonbladet.

”Utomordentligt fint”

Kjell Espmark, som hoppade av Akademien samma dag som Peter Englund, har tidigare sagt att han är nöjd med att advokatutredningen lämnats ut.

– Det är utomordentligt fint att den lämnas över till rättsvårdande myndigheter. Det är vad jag har önskat hela tiden, sade Kjell Espmark till Aftonbladet i fredags.

ARTIKELN HANDLAR OM