Flest tror KD kommer få lämna riksdagen i ny mätning

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska folket tror på förändring i maktens korridorer – 80 procent tror inte att alla partier kommer klara sig kvar i riksdagen.

Flest tror att Kristdemokraterna kommer tvingas lämna, enligt en ny Aftonbladet/ Inizio.

– Som ledare måste man alltid ta det yttersta ansvaret, säger Ebba Busch Thor i Partiprogrammet.

Men undvek att svara på om hon i så fall skulle avgå.

Ebba Busch Thor sa till DN att hon ”borde få sparken” om inte Kristdemokraterna klarar sig kvar i riksdagen. Och enligt en ny Aftonbladet/ Inizio tror väljarna att hon kommer få se sig om efter ett nytt jobb i höst om hon står fast vid uttalandet.

I kvällens Partiprogrammet var KD:s balansgång på spärren vara en av frågorna när Ebba Busch Thor frågades ut. KD-ledaren sa då att hon frågan om hennes eventuella avgången var något hon skulle ta frågan internt.

– Det tänker jag ta med mitt parti, säger Ebba Busch Thor i Partiprogrammet.

Hela 80 procent tror inte att alla dagens åtta partier kommer klara sig kvar i riksdagen, enligt den senaste Aftonbladet/ Inizio-mätningen.

Foto: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.

Och flest väljare tror att det blir just Kristdemokraterna som tvingas lämna.

– Vi kan konstatera att mer än varannan svensk tror inte att Kristdemokraterna kommer vara representerade i riksdagen efter höstens val, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Enligt undersökningen är det 56 procent av de tillfrågade som inte tror att KD kommer klara fyraprocentsspärren.

Ebba Busch Thor säger att hon tror att de kommer att klara sig.

– Jag förstår att det är kittlande att prata om kris, men vi har haft ett trendskifte i flera mätningar, säger hon i Aftonbladets Partiprogrammet.

Hon säger dock att hon har ”otroligt stort” ansvar om de tvingas lämna riksdagen.

– Då kommer jag ta hela ansvaret, säger Ebba Busch Thor i Partiprogrammet.

När Aftonbladets-programledare Janne Grönroos sv

Och om det inte är KD som ryker, då tror väljarna att det blir Miljöpartiet som tvingas lämna. I Aftonbladet/ Inizio-mätningen tror 48 procent av de tillfrågade att MP får lämna riksdagen efter valet.

KD är också det parti som flest kan tänka sig att stödrösta på.

– Tre av tio svenskar kan tänkta sig att stödrösta på ett annat parti, och av dem kan flest tänka sig att stödrösta på Kristdemokraterna eller Liberalerna, säger Karin Nelsson.

Att så många tror att minst ett parti kommer få lämna riksdagen efter höstens val tror Karin Nelsson hänger ihop med medierapporteringen om ”krispartier”.

– Opinionen vi mäter här är naturligtvis präglad av mediebilden där det pratas om tre partier som är kring fyra procent, det är Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna, säger Karin Nelsson.

– Samtidigt kan man säga att Kristdemokraterna är ett parti som alltid ligger kring fyra procent inför riksdagsvalen men de klarar sig kvar, och klara sig kvar till stor del med moderata-stödröster.

Publicerad: