Kaos i Armenien: ”En statskupp”

Publicerad:

NYHETER

Det kokar på gatorna i Armeniens huvudstad Jerevan.

Tusentals människor protesterar mot den tidigare presidentens ”maktkupp”.

Polisen skjuter tårgas och chockgranater – och en oppositionsledare har skadats i oroligheterna.

Spänningarna stiger i det lilla landet Armenien, längst bort i Europas sydöstra hörn. Tusentals människor har gått ut på gatorna i huvudstaden Jerevan.

På måndagen sköt polisen tårgas och chockgranater mot folkmassorna, som försökte ta sig fram genom taggtrådsstängslet till landets parlament.

46 demonstranter och poliser skadades, enligt landets myndigheter, skriver AFP.

Ilskan bottnar i vad oppositionen menar är en maktkupp. Serzj Sargsian, 63, var Armeniens president under tio år, men tvingades att avgå i enlighet med landets grundlag i april. Sargsian anses ha handplockat sin efterträdare. Dessutom var han före sin avgång ledande i arbetet med att förändra landets styre och flytta makten från presidenten – till premiärministern.

1 av 10 | Foto: AFP

Bygger barrikader

Nu har det styrande partiet nominerat honom till premiärminister.

Något som enligt oppositionen skulle göra det möjligt för honom att hålla fast vid makten, rapporterar AFP.

Protesterna inleddes i fredags.

Enligt AFP har demonstranterna blockerat vägar. Bänkar och papperskorgar i metall har använts för att bygga barrikader.

Oppositionsledaren Nikol Pashinian, 42, som själv skadades i protesterna på måndagen, manar till nya gatuprotester och civil olydnad, rapporterar AFP.

Varnar för följder

– Jag kallar på hela befolkningen i Jerevan och i andra städer i Armenien att gå ut på gatorna, blockera huvudlederna och starta en strejk, säger han, enligt nyhetsbyrån.

Oppositionsledaren beskrev protesterna som ”en vändpunkt” för landet.

Myndigheterna har krävt att protesterna avbryts. Och polisen har varnat för att de kan få ”konsekvenser”, rapporterar DW.

Likställs med Putin

Vid tidigare protester i Armenien har myndigheterna använt massivt våld för att upplösa folkmassorna. Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanar Armeniens polis att respektera folkets rätt att fredligt demonstrera.

Den tidigare presidenten Serzj Sargsian brukar beskrivas som ryssvänlig och lojal mot den ryske presidenten Vladimir Putin.

Hans agerande likställs med Vladimir Putins. Också den ryske presidenten valde att bli premiärminister i samband med att han tvingades avgå som president 2008.

Publicerad: