Nyheter

Biden: "Jag ska jobba utav helvete"

Av: 

TT

USA:s president Joe Biden svarar på frågor om det stora infrastrukturpaketet från journalister innan han reser till sin privatbostad i delstaten Delaware över helgen.
USA:s president Joe Biden svarar på frågor om det stora infrastrukturpaketet från journalister innan han reser till sin privatbostad i delstaten Delaware över helgen.

NYHETER

– Alla är frustrerade, det ingår i jobbet om man sitter i regeringen, att vara frustrerad, sade USA:s president Joe Biden till journalister innan han på lördagen reste till sin bostad i Delaware för att tillbringa helgen där.

Frustrationen beror på att vissa partikamrater inte vill godkänna delar av hans politik.

För inte heller under fredagen lyckades Biden övertyga sina vänstersinnade partikamrater inom Demokraterna i representanthuset att säga ja till den ”hårda” delen av hans infrastrukturpaket.

Trots att han vidtog den mycket ovanliga åtgärden att personligen träffa sin partigrupp bakom stängda dörrar i kongressbyggnaden Kapitolium.

Men han lovade innan lördagens avresa till privatbostaden att ”jobba utav helvete” för att både den ”hårda” och den ”mjuka” delen av paketet – som omfattar biljontals dollar – ska antas av kongressen.

Före Thanksgiving?

Däremot duckade USA:s president för frågor om när han räknar med att ha lyckats baxa hela infrastrukturpaketet igenom kongressen. Kommer det exempelvis vara klart före tacksägelsehögtiden Thanksgiving i slutet av november?

– Jag tror att jag få det här gjort, svarade Biden.

Den ”hårda” delen av infrastrukturpaketet har accepterats av vissa republikaner, medan det har stött på patrull hos vänsterorienterade demokrater. Skälet är huvudsakligen att gruppen är orolig för att det ännu större ”mjuka” paketet, som de anser är viktigare, inte kommer att gå igenom då både republikaner och mittendemokrater tycker att det är alldeles för dyrt.

Föräldraledighet och klimat

Det hårda paketet innehåller satsningar på 1,2 biljoner dollar (motsvarande ungefär 10,5 biljoner kronor) för att modernisera USA:s åldrande vägnät, tunnlar och hamnar samt bygga höghastighetsinternet. I senaten, där Demokraterna har minsta möjliga majoritet, godkändes det redan i augusti med betydande stöd från Republikanerna.

Det mjuka paketet innefattar stora delar av Joe Bidens vallöften och är värt 3,5 biljoner dollar. Där återfinns klimatinitiativ, betald föräldraledighet, barnomsorg, insatser för äldre samt en utvidgad statlig sjukförsäkring.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: