Coronapandemin

Vaccinsprutan splittrar svenska julfirandet

Av: 

Emil Forsberg

Amanda Hällsten

NYHETER

Krampaus och försiktighet eller fullt firande med hela släkten?

Coronajulen lär skilja sig markant mellan vaccinerade och icke fullvaccinerade, visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

– Fullvaccinerade kommer begränsa sitt julfirande mer än ovaccinerade, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Då smittan ökar i Sverige har regeringen uppmanat till försiktighet under julfirandet, med särskilda rekommendationer för ovaccinerade.

– Är man ovaccinerad ska man vara försiktig med att utsätta personer i riskgrupp och personer över 70 för smitta. Ovaccinerade har särskilda råd och de gäller även i julsammanhang, sa socialminister Lena Hallengren (S) under torsdagens pressträff.

Men en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop visar att det kan bli precis tvärtom.

Skillnad mellan ålder och kön

26 procent av de ovaccinerade, eller personer som bara fått en spruta, säger att de kommer att avstå från att krama andra ovaccinerade i jul. För de som fått två eller tre doser är den siffran 72 procent.

– Andelen som säger att de kommer avstå från att krama ovaccinerade är högre bland kvinnor och det korrelerar även tydligt med ålder. Det innebär att ju äldre man är desto försiktigare är man, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Det finns också andra frågor där grupperna skiljer sig åt.

19 procent av de ovaccinerade, eller personer som bara fått en spruta, har svarat att de inte kommer fira jul med någon som är ovaccinerad. 77 procent av de fullvaccinerade har svarat att de inte kommer göra det.

– Var femte person säger att de kommer fira jul med en ovaccinerad – men det kan vara barn som är ovaccinerade, så det är svårt att dra slutsatser, säger Karin Nelsson.

– Det intressanta är att de ovaccinerade i högre grad kommer fira jul med dem som är ovaccinerade. Där finns det ett mönster.

De covidvaccin som används i Sverige är de som tillverkas av läkemedelsjättarna Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca.

Fullvaccinerade begränsar julfirandet – ovaccinerade gör det inte

Varannan svensk uppger att de kommer att begränsa sitt julfirande på något sätt – men även där finns det skillnader när det kommer till om man är fullt vaccinerad eller inte.

38 procent av personer som är ovaccinerade eller fått en dos har svarat att de kommer begränsa sitt julfirande i år. Bland fullt vaccinerade personer har hälften svarat att de kommer begränsa julfirandet.

– Varannan säger att de kommer begränsa sitt julfirande, och det är fler kvinnor än män. Det är intressant att se att andelen som svarat att de kommer begränsa sitt julfirande är högre bland de som är fullvaccinerade, jämfört med de som är ovaccinerade eller som fått en dos, säger Karin Nelsson.

Fotnot: På grund av att antalet svarande i gruppen ovaccinerade var för få, har gruppen ovaccinerade och personer som bara tagit en dos slagits ihop. En tidigare version av artikeln utgick felaktigt enbart från svarande i gruppen ovaccinerade.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Beskeden inför jul: Så kan vi fira i år

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Aftonbladet/Demoskop

Coronaviruset

Lena Hallengren

Demoskop

Covid-19

Astra Zeneca