Ny regering efter president Saïeds maktgrepp

Av:  TT TT-AFP-Reuters

Tunisiens president Kaïs Saïed i september med nyligen tillsatta premiärministern Najla Bouden.
Tunisiens president Kaïs Saïed i september med nyligen tillsatta premiärministern Najla Bouden.

Tunisienspresident Kaïs Saïed har tillsatt en ny regering. Beskedet kommer elva veckor efter att han avsatte den tidigare i vad kritiker kallar en statskupp.

Det var i slutet av juli som Saïed stängde ned parlamentet och avskedade flera ministrar, vilket orsakade flera, stundtals våldsamma, protester. Sedan dess har han utfärdat presidentordrar som stärker hans makt ytterligare.

Den nya regeringen svärs in dagen efter det att minst 6 000 personer i huvudstaden Tunis demonstrerade mot Saïeds allt hårdare grepp om makten.

– Jag är säker på att vi går från frustration till hopp. . . Jag varnar alla som hotar staten, sade Saïed under en ceremoni då geologen Najla Bouden svors in till att bli Tunisiens första kvinnliga premiärminister.

Valet av Bouden som premiärminister tillkännagavs i slutet av september. Hon har sedan dess lovat att fokusera på att bekämpa korruption. Resten av regeringen tillsätts av Bouden, fast Saïed har sista ordet i alla regeringsbeslut.

Till finans- och utrikesminister bevarade Bouden de två som Saïed utsåg i sin interrimsregering, Sihem Boughdiri och Othman Jerandi.

Inrikesminister blev återigen Taoufik Charfeddine, som var inrikesminister fram till i januari då han entledigades till följd av en tvist mellan dåvarande premiärminister Hichem Michechi, som Saïed avsatte i juli, och Saïed.

Publisert: