M vill ha idrottslyft i utsatta områden

TT

Publicerad 2022-08-27

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlemyr vill förebygga brott med en satsning på idrott.

Förutom skärpta straff vill Moderaterna satsa 250 miljoner kronor på särskilda idrottsprojekt i utsatta områden, om oppositionen vinner valet.

Idrottsföreningar kan enligt partiet fungera som ett brottsförebyggande skyddsnät för barn och unga som har halkat snett. Enligt förslaget, som presenterades av Ulf Kristersson i samband med en fotbollsmatch på Knutby IP i Rinkeby på lördagen, ska 250 miljoner kronor öronmärkas varje år för särskilda långsiktiga idrottslyft i utsatta områden.

– Projektsjukan är en katastrof, man kan inte bygga långsiktiga satsningar ett år i taget, säger Moderatledaren Ulf Kristersson under ett besök i Rinkeby.

Satsningen ska gå till meningsfulla aktiviteter för barn och ungdomar i landets 61 utsatta områden samt till satsningar på ledarskapsutveckling och mer föräldraengagemang i idrottsklubbarna.

– När Sverige byggde ut hela Idrottssverige på 30-, 40-, 50- och 60-talen fungerade det helt uppenbart. Nu har vi väldigt många som har kommit till Sverige som inte har den här folkrörelsebakgrunden.

Stödet ska förmedlas till relevanta projekt i samråd med berörda kommuner och idrottsrörelser.

ANNONS