Eremit i en grotta vaccinerar sig: ”Jag vill ta alla tre doser”

Uppdaterad 2021-08-15 | Publicerad 2021-08-14

Panta Petrovic i sitt hem.

Ensam är stark.

Men det skadar inte att vara på den säkra sidan.

Nu har Panta Petrovic, som bott ensam i en grotta i Serbien i 20 år, tagit sin första dos covidvaccin.

För nästan 20 år sedan flyttade Panta Petrovic in i en liten grotta i Serbien för att undfly samhället.

På besök i staden Pirot i fjol fick han veta om pandemin, och när covidvaccin blev tillgängligt gick han ned till samhället för att ta sprutan, skriver The Straits Times.

– Jag vill ta alla tre doser, inklusive extradosen. Jag uppmanar alla medborgare att vaccinera sig, varenda en av dem, säger Panta Petrovic till AFP.

För att nå hemmet krävs en brant klättring.

Att nå hans grotta kräver en brant klättring. Där inne finns en hög med hö han använder som säng och ett gammalt rostigt badkar som tjänar som toalett.

– Jag var inte fri i stan. Det står alltid någon i din väg – antingen grälar du med din fru, grannar eller med polisen, säger Panta Petrovic till AFP.

– Här tjafsar ingen med mig, fortsätter han.

”Hon betyder allt för mig”

Panta Petrovic har sällskap av flera djur som han matar och umgås med: ett gäng getter, en flock hönor, omkring 30 hundar och katter.

Bland djuren han tar hand om finns också tre kattungar vars mamma dödats av en varg, och hans favorit: vildsvinet Mara, som väger 200 kilo och äter äpplen från Panta Petrovics hand.

– Hon betyder allt för mig. Jag älskar henne och hon lyssnar på mig. Det finns inga pengar som kan köpa en sådan sak. Ett sant husdjur, säger Panta Petrovic.

När han hittade Mara för åtta år sedan var hon en liten unge som fastnat i buskarna. Panta Petrovic matade henne med flaska tills hon återhämtat sig.

Lever för det mesta på svamp

En gång i tiden var han arbetare på svarta marknaden. Han gifte sig flera gånger och levde ett liv han beskriver som ”hektiskt”. Men kärleken till naturen fanns alltid där.

I dag lever han för det mesta på svamp och fisk från närliggande sjödrag, men går också ned till samhället för att hitta mat i stadens soptunnor.

Isolerad från samhället känner Panta Petrovic att han är fri.

ANNONS