Stora översvämningar efter kraftigt skyfall – bilar helt under vatten

161 millimeter regn i Gävle på ett dygn – värsta på 20 år

Över 160 millimeter regn har fallit över Gävle det senaste dygnet.

Vattenmassorna har lett till omfattande översvämningar och både busstrafik och skolstart har ställs till följd av vattenfyllda vägar.

– Jag kan inte minnas någon gång i min 20-åriga karriär som det kommit såhär mycket regn, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Hur är vädret hos dig? Regnar det mycket eller har du uppehåll? Dela med dig!

Skicka gärna bild på hur det ser ut där du bor. (Ingen ersättning utgår.)

Skriv inlägg
 • Matilda Andersson

  Tack för alla väderobservationer runt om i landet! Nu avslutar vi chatten!

 • Jag och min hund brukar gå ut vild åtta tiden varje dag ,idag när jag öppnade dörren tittade hon på mig ruskade på huvudet och gick och lade sig igen

  Kalle
 • Sen är det ett x antal dumsjallar här som inte håller sig hemma och ger sig ut på vägarna för att de är nyfikna och bara ska titta lite, som stör de som arbetar med att röja undan vatten, rensa brunnar etc. Låt räddningstjänsten, polisen och saneringsföretag en jobba ifred. De behöver knappas extra arbetsbörda med att ut och rädda någon idiot som inte kan följs direktiv.

  Jinx
 • Tågtrafik till och från Gävle fungerar, men förseningar pga att tågen inte kan åka den normala vägen norrifrån in till centralen, pga översvämning i Strömsbro/Stigslund. Tågen leds om via godsbangården i Gävle, vilket skapar förseningar.

  Fredrik
 • User photography

  Stor pöl, liten pojk

  David

Natten till onsdag drabbades Gävle av det kraftigaste svenska regnovädret på över 20 år.

På åtta timmar föll hela 140 millimeter regn ner över Gävle och totalt 161 millimeter regn har fallit under det senaste dygnet – något som lett till stora översvämningar.

– Det har varit en fläck av regn precis över Gävle, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

I övriga delar av Gävleborgs län har det kommit mellan 40 och 50 millimeter regn.

Bilar helt under vatten

De massiva regnmassorna har lett till att flera vägar har svämmat över och på bilder syns övergivna bilar som fastnat i vattenmassorna.

Under natten utfärdade räddningstjänsten ett Viktigt meddelande till allmänheten om att stanna inomhus på grund av de stora vattenmängderna. Räddningstjänsten har inte hunnit åka på de runt 400 larm som kommit, utan tvingats prioritera samhällsviktig verksamhet.

Detta lyftes under onsdagsmorgonen, men räddningstjänsten manar under dagen till fortsatt stor försiktighet.

– Vi är tacksamma om folk är försiktiga, många viadukter är fortfarande översvämmade och brunnslock har flyttat på sig. Polisen har försökt spärra av så gott det går, säger Lars Milnehav, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Under natten och morgonen har räddningstjänsten fått in ett hundratal larm om vattenskador runt om i Gävleborgs län.

I en villa tvingades ägarna att vada i vatten upp till knäna och i ett flerfamiljshus rasade en vägg efter en översvämning.

Vägg rasade i bostadshus

Ytterligare ett larm kom från polishuset i centrala Gävle, där stora mängder vatten samlats och det finns risk att taket till ett omklädningsrum rasar in. Ett slukhål har öppnats i asfalten utanför ett flerfamiljshus i Gävle och ett studentboende evakuerades efter att marken under det börjat rasa.

Flera vägar har börjat ge vika efter regnen och polisen har gått ut med en uppmaning till människor i Gävleborg om att inte ge sig ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt. Alla som planerar resor till länet bör ställa in dem

Drönarbild över ett bostadsområde i Gävle.
Drönarbild över ett bostadsområde i Gävle.
Drönarbild över ett kolonilottsområde i Gävle.
Drönarbild över ett kolonilottsområde i Gävle.

Under onsdagsmorgonen har även all busstrafik och delar av tågtrafiken ställts in och SHL-klubben Brynäs har stängt ner sin verksamhet efter att Monitor ERP Arena svämmat över.

Alfred Nordström i Hemlingby har tagit fram gummibåten
Alfred Nordström i Hemlingby har tagit fram gummibåten
Hilma vadar genom vattnet med hunden Loa
Hilma vadar genom vattnet med hunden Loa
Översvämningar I Gävle
Översvämningar I Gävle
Avstängt vid en viadukt i centrala Gävle.
Avstängt vid en viadukt i centrala Gävle.

Även skolstarten har skjutits upp på grund av problemen på vägarna, men också för befarade översvämningar på skolor. Bland annat står en skolgård under vatten.

– Vi har beslutat nu på morgonen att de kommunala skolorna, både gymnasieskolor och grundskolor, skjuter upp skolstarten, säger Eva Levin, skolchef i Gävle kommun till P4 Gävleborg.

– Det kommer att finnas fritidshem för de yngre eleverna som behöver tillsyn, men de äldre eleverna kommer vi att skicka hem. Sedan får vi återkomma om skolstarten.

Kommer fortsätta

Regnvädret väntas fortsätta under resten av onsdagen.

I Gävleborg och i Dalarnas län råder nu klass 2-varning för mycket stora regnmängder på upp till 100 millimeter fram till onsdag eftermiddag.

– Varningen kommer att ligga kvar över inlandet, över Hälsingland regnar det fortfarande. Men i Gävle har det inte regnat så mycket på morgonen, där är det på avtagande nu, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Fullt med vatten vid en mack i Gävle.
Fullt med vatten vid en mack i Gävle.
Här tar vatten vid, där vägen tidigare gick.
Här tar vatten vid, där vägen tidigare gick.
Översvämmat vattendrag.
Översvämmat vattendrag.
Publisert:

LÄS VIDARE