Pirater ihjälskjutna av danska soldater

Av:  TT-Ritzau

Den danska fregatten Esbern Snare. Bilden är från en insats i Medelhavet 2014.
Den danska fregatten Esbern Snare. Bilden är från en insats i Medelhavet 2014.

Danska soldater har skjutit ihjäl fyra pirater under en eldstrid i Guineabukten, meddelar danska försvarsmakten.

Statsminister Mette Frederiksen (S) befinner sig i regionen och skulle ha besökt den aktuella fregatten under torsdagen.

Fregatten Esbern Snare, som är utsänd i vattnen utanför Afrikas västkust, upptäckte kort före eldväxlingen ett fartyg i närheten, med åtta misstänkta män ombord. Ombord fanns även olika redskap med koppling till sjöröveri, däribland stegar.

När piraterna inte svarade på anrop sköt danskarna varningsskott, varpå piraterna öppnade eld mot soldaterna på fregatten. Danskarna sköt då tillbaka.

”En kort eldväxling följde. Inga danska soldater kom till skada, men fem pirater träffades. Fyra av dem dog och en blev sårad”, står det i ett pressmeddelande från danska försvaret.

Frederiksen: ”Stora risker”

Efteråt sjönk piratbåten, och personerna ombord – både döda och levande – togs ombord på det danska fartyget. Danmark har ännu inte bestämt vad som ska hända med dem.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) är i dagarna på besök i regionen, bland annat för att besöka danska fregatter. Hon befann sig inte ombord under eldstriden, men skulle tillsammans med oppositionspartiet Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen ha besökt fartyget under torsdagen.

Det är nu oklart om planerna blir av.

– Vi vet att det är förknippat med stora risker att ta internationellt ansvar. De sista timmarnas händelser visar att det är nödvändigt att vi tar just ansvar, säger Frederiksen vid en presskonferens i Ghanas huvudstad Accra.

Världens farligaste farvatten

Anne H. Steffensen på branschföreningen Danske rederier, som också befinner sig i Accra, säger att det som hänt visar vikten av dansk militär närvaro i farvattnen för att skydda danska fraktfartyg.

– Vid varje given tidpunkt har vi 30-40 danska skepp i området, säger hon.

En överväldigande majoritet av världens kidnappningar till havs äger rum just i Guineabukten. Förövarna är ofta nigerianska pirater.

Publisert: