Hultqvist om hoten från Ryssland: En hel katalog

Uppdaterad 2022-04-22 | Publicerad 2022-04-21

Sverige och Finland har fått "alla varningar" om konsekvenserna av ett Natomedlemskap, uppger Ryssland.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist handlar det om en ”hel katalog” med hot.

– Det Ryssland gör i Ukraina visar att deras tröskel är väldigt låg för att använda militärmakt för att nå politiska mål, säger Hultqvist.

Sverige och Finland har fått ”alla varningar” om konsekvenserna som ett eventuellt inträde i Nato skulle innebära, sa det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i tv-kanalen Ryssland-24 i går.

– De vet detta, så det finns inget att bli förvånad över. De har informerats om allt, vart det skulle leda, sa Zakharova.

”Alla olika typer av attacker”

Vilka konsekvenser Ryssland informerat om ville inte försvarsminister Peter Hultqvist eller utrikesminister Ann Linde kommentera då.

PLUS: Experten: Ryska soldater utför samma krigsbrott nu som 1944

Men i dag säger Hultqvist att det rör sig om ”en hel katalog” med åtgärder som Ryssland har hotat Sverige med om vi skulle gå med i försvarsalliansen.

– Cyberhot, hybridhot, sabotage, underminerande av vår statsorganisation, alla olika typer av attacker som man kan tänka sig. Jag vet inte vad de avser att göra eller inte göra men att Europa lever i en hotsituation och att allting har förändrats i grunden. Så är det, säger Peter Hultqvist.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att de ryska hoten mot Sverige är en viktig del av analysen som görs kring det möjliga svenska Natomedlemskapet. ”Europa lever i en hotsituation och att allting har förändrats i grunden” säger Peter Hultqvist.
Utrikesminister Ann Linde (S) säger att de ryska hoten mot Sverige är en viktig del av analysen som görs kring det möjliga svenska Natomedlemskapet. ”Europa lever i en hotsituation och att allting har förändrats i grunden” säger Peter Hultqvist.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att de ryska hoten mot Sverige är en viktig del av analysen som görs kring det möjliga svenska Natomedlemskapet.

– Hot är en sak som vi vet kommer ske och som är en viktig del av vår analys, Ryssland har med all önskvärd tydlighet klargjort att detta är ingenting som de önskar och de kommer reagera på olika sätt, säger Linde.

PLUS: Sveriges nya kaxiga ton måste förbrylla Moskva

– De har hotat Sverige och oss personligen genom att uttrycka detta. Vi tycker det är ett oacceptabelt sätt att inte respektera att varje land själva bestämmer sin säkerhetspolitik. Det är Sverige inte Ryssland, men vi måste självklart ha med sådant i en analys.

Beredda att bryta mot folkrätt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) lägger till att vi redan nu lever i en situation där Ryssland hotar hela den Europeiska säkerhetsordningen.

– Det Ryssland gör i Ukraina visar att deras tröskel är väldigt låg för att använda militärmakt för att nå politiska mål. Att de är beredda att bryta mot alla typer av folkrättsliga regler, det är det grundläggande hotet, säger Hultqvist.

LÄS VIDARE