Så blev billiga drönarna hjälteförklarade

Av:  Sophie Tanha/TT

Turkiska drönaren Bayraktar TB2 visas upp inför en militärparad i Kiev i augusti, 2021.
Turkiska drönaren Bayraktar TB2 visas upp inför en militärparad i Kiev i augusti, 2021.

En nyfödd lemur på Kievs zoo, en polishundvalp och en populär kampsång har alla fått namnet Bayraktar, döpta efter den turkiska drönaren som fått hjältestatus i Ukraina.

Drönaren är Ukrainas främsta tillgång till luftrummet – vilket skapar psykologisk stress hos ryssarna samtidigt som den lyfter ukrainarnas stridsmoral.

I vissa versioner ackompanjeras verserna av en melodisk popslinga. I andra är det hårda technobeats. Texten i låten, som heter ”Bayraktar” är den samma:

”De ville invadera oss med våld / dessa orker väcker anstöt hos oss/ ryska banditer förvandlas till spöken av / bayraktar, bayraktar”, lyder en vers, enligt en grov översättning.

Ryska invasionen, soldaterna och även Rysslands president Vladimir Putin förolämpas gång på gång i låten, som har blivit mycket populär och ofta spelas på ukrainsk radio sedan den först släpptes under Ukrainakrigets första dagar.

Mindre och billigare

Turkiet började, till Rysslands stora förtret, sälja Bayraktar TB2-drönare till Ukraina 2018. Då köptes tolv in. Därefter har Ukraina beställt ytterligare sex drönare. Fler har enligt en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) levererats under krigets gång, men det är inte säkerställt hur många Ukraina nu har.

Bayraktar, eller TB2 som den också kallas, är med sin vikt på 700 kilo en relativt lätt drönare. Den är tolv meter bred mellan vingarna och kan flyga med upp till fyra markmålsvapen på över 7 000 meters höjd och i över 24 timmar.

Liknande västerländska drönare har bättre prestanda, men TB2 är å andra sidan mycket billigare och används ofta i strider mot icke-statliga aktörer.

Drönaren har ”sannolikt bidragit till att försvåra invasionen av Ukraina”, skriver FOI.

Saboterar rysk logistik

För Ukraina, som annars har dålig kontroll över luftrummet, är drönaren oumbärlig i strid. Den kan spana, snabbt skicka bilder och information om trupprörelser och vid behov också släppa egna vapen med förmåga att förstöra stridsvagnar. Bilder och filmklipp på när drönaren slagit till sprids flitigt i sociala medier, även om det är svårt att verifiera exakt hur många framgångsrika angrepp som TB2 stått för hittills.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace har i ett anförande till parlamentet sagt att användningen av Bayraktar TB2 är ”otroligt viktig för att sakta ned eller blockera ryska framryckningar”. Enligt Wallace är det TB2-drönare som använts för att sabotera ryska leveranser av både vapen och förnödenheter. De logistiska problem som den ryska armén uppges ha drabbats av är enligt flera bedömare en stor anledning till varför kriget inte gått så bra som Kreml hoppats.

Stressar motståndarna

Även försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att Turkiet bidragit med nyckelförmågor i kriget i form av bland annat drönare.

Men, skriver FOI, Bayraktardrönarnas största effekt har troligtvis varit den psykologiska, snarare än den militära. Drönarens användning i informationskrigsföringen tros ha stärkt motståndskraften och höjt stridsmoralen hos ukrainarna.

Och att hela tiden tvingas vara medveten om ett eventuellt hot ovanifrån innebär även ökad stress för de ryska soldaterna, oavsett hur många drönare som faktiskt är i bruk.

Publisert: