Dulamjargals son i rätten: ”Tänker på mamma hela tiden”

Den ensamstående mamman Dulamjargal hittades naken och död, flytande på mage i en sjö.

Samma dag som hon mördades hade ett brev anlänt hem till henne – ett brev som sade att hon var ett steg närmare att få stanna i Sverige.

Men hon fick aldrig chansen att öppna det.

– Jag tänker på mamma hela tiden, sa hennes 15-åriga son i dag i rätten.

I rättssalar finns sällan några vinnare, oavsett utgång.

Fallet med mördade Dulamjargal, en av 14 kvinnor som under 2021 misstänks ha mördats av en man de har eller har haft en relation med, visar just det på ett väldigt tydligt sätt.

I sal 17 i Södertörns tingsrätt är åhörarna få och medierepresentanter än färre när en 15-årig kille sätter sig i vittnesbåset mitt emot mannen som misstänks ha mördat hans mamma.

Den mordåtalade mannen är klädd i häktets gröna kläder. Hans fru och två barn har lämnat landet, återvänt till Mongoliet, och tidigare under dagen har han gråtit över sin situation.

Fyllde 37 år den kvällen

Pojken är nervös men talar tydligt och med eftertanke.

Han ska berätta om sista gången han träffade sin mamma, en mamma som varit hans klippa i livet då pappan aldrig varit närvarande.

Kvällen den 21 juni ifjol gick hans mamma Dulamjargal som vanligt upp tidigt till sitt jobb som städerska. Han pratade med henne i telefon senare på dagen. Hon fyllde 37 år den dagen och han gratulerade henne.

– Mamma lät glad. Hon skulle träffa någon och fira sa hon, men hon svarade inte vem när jag frågade.

Senare på kvällen gick inte längre några signaler fram på Dulamjargals telefon och när sonen vaknade morgonen efter var hon fortfarande inte hemma.

Det var inte likt henne.

Sonen försökte ringa igen.

– Det gick inte fram några signaler, säger han i rättssalen.

 Dulamjargal hittades i sjön Magelungen.
Dulamjargal hittades i sjön Magelungen.

Några timmar senare ser en person som är ute och simmar i sjön Magelungen i Farsta en kvinna flytande i vattnet.

Det är Dulamjargal.

Naken, utan handväska och med spår av våld på kroppen.

Säger sig ha fått blackout

Obduktionen av henne visar att hon drunknade efter att ha utsatts för våld mot sin hals. Att hon självmant skulle ha gett sig i och bada kunde hennes familj snabbt dementera.

– Hon var mycket rädd för vatten. Hon kunde inte simma, säger sonen i förhör.

Spåren ledde till en man i 40-årsåldern som hon träffat samma kväll. En gift man med två barn som kände Dulamjargal.

I hennes underliv hittades hans sperma. Hans mobiltelefon var raderad på det mesta men utredningen har kunnat visa att han och Dulamjargal, som båda var från Mongoliet, haft kontakt i flera års tid.

När mannen hördes i rätten ville han inte säga mycket annat om sitt förhållande till Dulamjargal än att det var vänskapligt.

Vad som hände kvällen för mordet säger han sig knappt ha några minnen av då han drack alkohol. Han nekar inte till att de haft sex även om han säger sig inte minnas det.

Polisen gick ut med de sista kända bilderna på Dulamjargal, som tagits av övervakningskameror i Trångsunds centrum i Huddinge kvällen den 21 juni, i hopp om att få tips.
Polisen gick ut med de sista kända bilderna på Dulamjargal, som tagits av övervakningskameror i Trångsunds centrum i Huddinge kvällen den 21 juni, i hopp om att få tips.

Men att han skulle ha dödat Dulamjargal förnekar han bestämt.

– Jag är inte en sådan person som kan utöva våld mot någon, särskilt inte mot en kvinna.

”Mår dåligt mentalt”

Under det långa förhöret med mannen pressades han på frågor om sin påstådda blackout. Som varför hans konversationer med Dulamjargal var raderade. Hur det kom sig att han dagen efter mordet googlade på flygresor. Varför han tog ett lån på flera hundratusen kronor två dagar efteråt.

Till slut började han gråta.

– Jag mår väldigt dåligt mentalt. Min advokat har sagt åt mig att svara sanningsenligt på alla frågor och jag försöker verkligen göra det.

Vad för slags förhållande Dulamjargal hade med den åtalade mannen är oklart. Vissa av hennes vänner hade fått uppfattningen att hon efter många år som singel hittat en pojkvän. De upplevde henne som lycklig.

Den åtalade mannen är 40 år och tidigare ostraffad. Även han är från Mongoliet.
Den åtalade mannen är 40 år och tidigare ostraffad. Även han är från Mongoliet.

Men hon var en väldigt privat person. Snäll och tystlåten. Inte ens med sin egen tvillingbror pratade hon om kärlek.

Även han vittnade i rättssalen om sin syster som han alltid vandrat sida vid sida med i livet.

– Vi har gått i skolan tillsammans och bott tillsammans. Efter att jag flyttade till Sverige kom även hon hit och vi har bott tillsammans här med. Det känns tungt i själen.

Skulle överraskas med glad nyhet

Tvillingbrodern hade tänkt överraska systern när hon kom hem kvällen den 21 juni.

På köksbordet låg ett brev från Skatteverket och väntade. Dulamjargal, som levt ett tufft liv i många år som svartarbetare och papperslös, hade äntligen blivit tilldelad ett samordningsnummer från Skatteverket.

Hon och sonen, som kommit till Sverige 2015, hade kommit ett steg närmare att få stanna i landet de älskade.

– Jag hade tänkt ge henne brevet som en överraskning. Men hon kom aldrig hem, säger brodern.

Sonen säger att han tänker på sin mamma varje dag. Särskilt när han går förbi platser där de brukade vara tillsammans.

– Jag har svårt att sova. När jag väl somnar så drömmer jag och då vaknar jag och kan inte somna om. Jag kan inte äta så mycket. När jag är i skolan så tänker jag på henne hela tiden och kan inte göra mina läxor.

Fotnot: Dulamjargals familj meddelar till Aftonbladet att de även vill säga att de önskar att den som mördat henne ska få ett kännbart straff.

Publisert:

LÄS VIDARE