Coronapandemin

Infektionsprofessorn: Utvidga munskyddskravet

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Infektionsprofessorn Björn Olsen tycker att regeringen gör rätt i att vidta nya försiktighetsåtgärder när smittan nu ökar.

Däremot är han förvånad över att omikron inte ens nämndes.

– Den står inte bara och knackar på dörren utan den finns redan här och kommer att spridas dramatiskt veckorna framöver.

Regeringen har presenterat nya åtgärder eftersom smittspridningen börjar ta fart igen. Redan den 8 december införs de nya restriktionerna som svenskarna behöver förhålla sig till: Möjliggör jobb hemifrån, pausa kramarna, håll avstånd i offentliga miljöer, serveringsställen ska undvika trängsel och munskydd ska användas i kollektivtrafiken.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som tidigare varit kritisk till hur regeringen skött pandemin, anser att det är bra att man vidtar försiktighetsåtgärder redan nu.

– Generellt är det stor skillnad jämfört med hur det var för ett år sedan, det är bra att man vidtar åtgärder och förstår allvaret.

Björn Olsen vill att man utvidgar munskyddkravet.

”Inte ett knäpp om varianten”

Däremot är han förvånad över att regeringen i dag inte tog upp den oroande varianten omikron.

– Inte ett knäpp, den står inte bara och knackar på dörren utan den finns redan här och kommer att spridas dramatiskt veckorna framöver.

Han menar att vi fortfarande vet alldeles för lite om omikron och att vi inte vet hur farlig den är, eftersom främst unga infekterats.

– Men vi vet att den är extremt smittsam och luftburen. Därför är det viktigt att testa och smittspåra och jag önskar att man la ytterligare krut på det.

”Otillräckliga munskyddskrav”

Björn Olsen tycker också att munskyddsrekommendationerna är otillräckliga.

– Utvidga munskyddskravet till alla offentliga inomhusmiljöer. Svenskarna har inga problem att sätta på ett om man måste. Det ser vi både utomlands där det är krav och ingen bråkar om det på flygplan heller.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Många svenskar är trötta på restriktioner och tycker det får vara slut nu. Singapore har anammat en annan strategi: att lära sig att leva med covid-19 som en ständigt närvarande sjukdom som influensan. När tror du vi kan göra samma sak?

– Nej, där är vi inte på ett tag. Vi ligger multipler över med vår smittspridning. Singapore har hög vaccineringsgrad, låga dödssiffror och smittotal. De har munskydd överallt också.

En sista fråga: Kommer du pausa kramarna?

– Jag slutade kramas två år tillbaka, det är uteslutet om det inte är närmsta familjen. Det syns ju inte om det kommer någon med omikron.

Fotnot: Sjudagarsmedelvärdet när det gäller smittspridning var den 7 december 207 smittade per miljon invånare i Sverige, medan Singapore hade 154 smittade per miljon invånare, enligt Our World in Data. Smittspridningen är alltså för närvarande något högre i Sverige än i Singapore.

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är alla nya åtgärder för att bromsa smittan

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Björn Olsen

Coronaviruset

Munskydd

Omikron

Regeringen