Blandat resultat för Trumps kandidater

TT

Publicerad 2022-05-18

Hur starkt inflytande har Donald Trump över det republikanska partiet i USA? Trots valförlusten 2020 hölls primärvalen mycket i den förre presidentens skugga.

I Pennsylvania är det extremt jämt om vem som ska bli partiets kandidat till senatsposten.

Kändisläkaren Mehmet Oz har en mycket knapp ledning över tidigare finansmannen David McCormick – ledningen är enligt ABC runt 2 000 röster, omkring 0,1 procentenheter.

Blir skillnaden mindre än 0,5 procent räknas rösterna om, vilket enligt amerikanska medier ses som ett troligt scenario.

”Gud välsigne dig”

Primärvalet i Pennsylvania är ett av flera som ses som en värdemätare för hur hårt grepp förre presidenten Donald Trump har över partiet. I den stora delstaten har han valt att ge sitt stöd till Oz, mest känd som tv-doktorn ”Dr Oz”. Och Trump var den första Oz tackade under sin valvaka.

– Låt oss börja med nummer 45, President Trump, sade Oz på sin valvaka och syftade på vilken president i ordningen Trump var.

– Efter att officiellt ha ställt sig bakom mig fortsatte han kontinuerligt att att ge mig sitt fulla stöd. Gud välsigne dig för att ha lagt så mycket kraft på det här valet. Jag kommer att göra dig stolt.

Trump å sin sida tycker att valet är över: ”Oz vann!” skriver han på sin egen sociala medier-satsning Truth Social.

Trumps alternativ vann

Republikanerna valde även Doug Mastriano som guvernörskandidat i samma delstat. Han beskrivs som en kandidat långt ut på högerkanten, som basunerat ut Trumps osanna påståenden om valfusk och som var en av dem som deltog vid protesterna som ledde till att Kapitolium stormades den 6 januari 2021. Mastriano har också fått Trumps stöd, men då hade kandidaten redan stort stöd i opinionen.

Han kommer att ställas mot Demokraternas Josh Shapiro.

Bland andra Trumpstödda kandidater på olika nivåer märks även Kentucky-senatorn Rand Paul och Ted Budd i North Carolina. Budd, som nu sitter i representanthuset, tillhörde de republikaner som röstade för att inte godkänna presidentvalet 2020.

Omstridd politiker förlorade

Men alla Trumps kandidater vann inte.

I Idaho vann guvernören Brad Little primärvalet över sin viceguvernör Janice McGeachin. Hon har fler gånger sagt att Joe Bidens seger 2020 byggde på valfusk och har länge haft Trumps stöd.

Mest uppmärksammad blev dock den högst kontroversielle Madison Cawthorn, som sitter i representanthuset för ett distrikt i North Carolina och hade hoppats bli omvald.

26-årige Cawthorn har med en lång rad magstarka uttalanden fått många, även republikaner, att reagera och hans plats i kongressen har av bedömare setts som en belastning för partiet.

Han stöttades alltjämt av Trump, men fick se sig besegrad av Chuck Edwards, som bland annat gick till val med löften om att satsa mer på politiken och synas mindre i medierna.