Ryssland terrorstämplar Azovregementet

TT-AFP

Publicerad 2022-08-02

En ukrainsk soldathustru demonstrerar till stöd för soldater från Azovregementet som tillfångatogs efter att Mariupol föll i maj. Arkivbild.

Rysslands högsta domstol har terrorstämplat det ukrainska Azovregementet. Det kan innebära att ukrainska krigsfångar i Ryssland riskerar terroranklagelser.

Anhängare till terrorgrupper riskerar i Ryssland upp till tio års fängelse, medan ledare och organisatörer kan fängslas i upp till 20 år, enligt landets straffrätt. Beslutet träder i kraft omedelbart.

I ett uttalande avfärdar Azovregementet den ryska domstolens beslut, och anklagar Ryssland för att ”leta efter nya ursäkter och förklaringar till sina krigsbrott”. Regementet uppmanar USA och andra länder att definiera Ryssland som en terrorstat.

Azovregementet uppstod under namnet Azovbataljonen 2014, en av flera frivilligstyrkor som stred i östra Ukraina. Det upptogs i Ukrainas reguljära styrka samma år.

Bland grundarna fanns högerextremister och nynazister och regementet har använts flitigt i rysk propaganda som bevis för det falska påståendet att Ukraina styrs av nazister.

Regementet blev känt för omvärlden i samband med den flera veckor långa belägringen av stålverket Azovstal i Mariupol. I maj blev de ukrainska soldaterna, bland dem medlemmar av Azovregementet, tvungna att lägga ner sina vapen. Många av dem som stred i Azovstal tillfångatogs av Ryssland och anklagas nu för olika brott.