Nya rön: Nio gånger högre risk för blodpropp av covid än av vaccin

Risken att få allvarliga blodproppar är nio gånger högre för den som drabbas av covid-19 än för den som vaccineras.

Dessutom dröjer risken för blodsjukdom kvar längre.

Det visar forskning som bygger på data från 29 miljoner människor, den största studien av sitt slag.

Det är Oxforduniversitetet i Storbritannien som gjort den stora studien, där 29 miljoner människor i England har ingått.

Resultatet är tydligt: Risken att få allvarliga blodproppar är nio gånger högre för den som blir sjuk i covid-19 jämfört med att vaccineras med Astra Zeneca-vaccinet eller Pfizer-vaccinet mot covid-19, skriver The Guardian.

Fler fall vid covidinfektion

Forskarna undersökte sjukhusinläggningar eller dödsfall till följd av blodproppar eller andra blodsjukdomar inom 28 dagar efter ett positivt covidtest alternativt den första vaccinsprutan mot covid-19. Datan från journaler samlades in elektroniskt mellan 1 december 2020 och 24 april 2021.

Forskarna kunde förvisso se en ökad risk för trombocytopeni – ett tillstånd av låga nivåer av blodplättar – och andra typer av ovanliga blodproppar efter första dosen av Astra Zeneca-vaccinet respektive Pfizer-vaccinet. Men de kunde också se att det fanns ännu fler fall av trombocytopeni eller andra typer av blodproppar kopplade till covidinfektioner.

Nio gånger högre risk

Enligt forskarnas beräkningar bedömdes 934 av 10 miljoner smittade drabbas av trombocytopeni vid covid-19-infektion, utöver de normalt förekommande fallen. För Astra Zenecas vaccin skulle 107 personer av 10 miljoner vaccinerade drabbas av trombocytopeni.

För Pfizervaccinet undersökte man framförallt blodpropp i hjärnan. Där beräknades 1 699 fall för varje 10 miljoner som fick covid-19 drabbas, och endast 143 fall för de som fått Pfizer-sprutan.

Risken pågick längre

Dessutom dröjde sig risken för blodsjukdomarna kopplad till infektion kvar längre tid jämfört med risken kopplad till vaccinen.

– Människor bör vara medvetna om de ökade riskerna vid covid-vaccination och söka vård direkt om de utvecklar symtom. Men de bör också vara medvetna om att riskerna är långt högre och pågår över längre tid om de har smittats med covid-19, säger Julia Hippisley-Cox, professor i klinisk epidemiologi vid Oxforduniversitetet, som är huvudförfattare till studien.

Det är högre risk att få blodpropp av sjukdomen covid-19 än att få det av vaccinet, visar en ny studie.
Det är högre risk att få blodpropp av sjukdomen covid-19 än att få det av vaccinet, visar en ny studie.
Publisert:

LÄS VIDARE