Över 6,6 miljoner har flytt Ukraina

Av:  TT-AFP

Antal människor som flytt Ukraina samt antal internflyktingar inom landet, 24 februari – 25 maj.
Antal människor som flytt Ukraina samt antal internflyktingar inom landet, 24 februari – 25 maj.

Över 6,6 miljoner människor har flytt från Ukraina i krigets spår, enligt FN. Av dem har 2,9 miljoner sökt sig vidare in i Europa från Ukrainas grannländer.

Flyktingarna, de flesta av dem kvinnor och barn, har strömmat över gränserna sedan Ryssland attackerade Ukraina den 24 februari. Statistik från FN:s flyktingorgan UNHCR visar hur flyktingströmmarna gått.

De flesta, 3,5 miljoner, har sökt sig till grannlandet Polen. Som mest kom 100 000 om dagen till den polska gränsen, men sedan dess har antalet gått ner till omkring 20 000 i maj.

1,1 miljoner har registrerat sig hos polska myndigheter och fått ett id-nummer som ger rätt till att ta del av offentliga tjänster. Många pendlar också fram och tillbaka över gränsen för att se till släktingar eller fastigheter de lämnat efter sig i kriget.

Av de 2,9 miljoner som sökt sig vidare från grannländerna befinner sig de flesta i Tyskland, Tjeckien och Italien.

– Nyligen anlända flyktingar kommer ofta från områden som drabbats hårt av strider, vissa har tillbringat veckor gömda i skyddsrum eller källare, säger Olga Sarrado, UNHCR:s talesperson.

– De lider ofta av stor stress och ångest efter att ha lämnat familjemedlemmar bakom sig, utan en tydlig plan för vart de ska ta vägen, med sämre ekonomiska resurser och kontakter än de som flydde tidigt, fortsätter hon.

Det behövs långsiktig hjälp från världssamfundet för att bibehålla nivån på hjälpinsatserna, anser hon.

Publisert: