Valet 2022

SD-topp skrev sig hos sin mamma – tjänar miljonbelopp

Utreds för folkbokföringsbrott: ”Stämmer inte”

Av: 

John Granlund

NYHETER

SD:s toppnamn i Stockholm, Martin Inglot, 34, har kunnat kvittera ut miljonbelopp för sitt halvtidsuppdrag för partiet i Botkyrka.

Men enligt polisen, som utreder politikern, bor han egentligen på Kungliga Djurgården där han har förstahandskontrakt.

– Det stämmer inte, säger Martin Inglot, när han möter Aftonbladet.

Martin Inglot får 35 750 kronor i månaden för sin halvtidstjänst som SD:s gruppledare i Botkyrka.

En förutsättning för uppdraget är att man bor i kommunen – men det gör Martin Inglot inte, enligt polisen som utrett honom i över två år, kan Aftonbladet avslöja.

Martin Inglot är Sverigedemokraternas starke man i Botkyrka och står också som förstanamn på partiets lista i valet till Region Stockholm.

Bor på Östermalm

Under de senaste fyra åren har han företrätt SD i kommunfullmäktige som gruppledare.

– Man kan bara vara på valbar plats om man är folkbokförd i kommunen och ändras folkbokföringen efter valet så ska man avgå, säger Daniel Hannebo, handläggare på Valmyndigheten.

SD-toppen har förstahandskontrakt på en lägenhet på Östermalm, samtidigt som han är folkbokförd hos sin mamma i Botkyrka. Han utreds nu för folkbokföringsbrott.

Martin Inglot är sedan många år folkbokförd i sin mammas lägenhet i Tumba, men enligt polisen bor han egentligen på Kungliga Djurgården på Östermalm i Stockholm.

Enligt handlingar som skickats från polisen till Skatteverket bor politikern i en relativt nybyggd hyresfastighet nära vattnet med hyror på 15.000–20.000 kronor per månad.

I handlingarna uppger polisen att politikern haft ett förstahandskontrakt i fastigheten sedan 1 augusti 2018 och att han betalat hyra till fastighetsbolaget från sitt konto sedan dess.

”Han bor i lägenheten och ska därför också vara folkbokförd där”, skriver polisen om lägenheten på Östermalm och man slår också fast att ”Martin Inglot bor inte” i lägenheten i Tumba.

”Pågående förundersökning”

Polisutredningen i ärendet om Martin Inglots boende leds av åklagare Carl Eideland på City åklagarkammare i Stockholm och han uppger att misstankarna gäller folkbokföringsbrott.

– Det är en pågående förundersökning och det återstår förhör med flera personer så det går inte att säga så mycket än, utöver att det handlar om ett brott som ska utredas.

När Aftonbladet möter Martin Inglot inför gårdagskvällens kommunfullmäktige i Botkyrka uppger 34-åringen att han bor hemma hos sin mamma, där han är folkbokförd.

– Jag bor här i Tumba, säger Martin Inglot.

När Aftonbladet konfronterar SD-politikern Martin Inglot säger han att han visst bor hos sin mamma i Tumba.

När Aftonbladet frågar om förstahandskontraktet på Östermalm, väljer gruppledaren att inte svara.

– Kan du mejla alla frågor du har så kan du återkomma, säger han.

Känner du till att polisen utreder dig för folkbokföringsbrott?

– Jag vet inte om det. Det hör jag första gången här.

”Stämmer inte”

När Martin Inglot sedan får ta del av Skatteverkets dokumentation och inkomna tips om att han skrivit sig i Tumba för att ”sko sig på politikerpengar” säger han:

– Nej, det stämmer inte.

Aftonbladet har skickat skriftliga frågor till Martin Inglot som svarade under under onsdagskvällen, se faktaruta nedan.

Martin Inglot har innehaft rollen som gruppledare för SD i Botkyrka sedan valet 2018. Arvodet för det är 35 750 kronor månaden, för en halvtidstjänst, och sedan tillkommer separata arvoden för möten i kommunfullmäktige och kommunstyrelse, vilket innebär att politikern kunnat få ut åtminstone 1,5 miljoner kronor i arvoden från Botkyrka under mandatperioden.

Toppnamn på lista

Vid sidan av rollen i Botkyrka har Martin Inglot dessutom en 69-procentig tjänst som politisk sekreterare för SD i Upplands Väsby för vilken han kan kvittera ut 30 632 kronor i månaden, enligt kommunen. Dessförinnan arbetade han deltid på Sverigedemokraternas riksdagskansli vid sidan av uppdraget i Botkyrka, och han står också som ersättare i riksdagen på plats nummer fem.

Inför årets val står Martin Inglot som nummer ett på SD:s lista till kommunfullmäktige i Botkyrka. Han står även som nummer ett på SD:s lista till Region Stockholm som gäller i hela länet.

ANNONS

Skynda fynda damkläder! Upp till 60% REA PÅ HOS CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Premiär för Aftonbladets valsatsning #minfråga

VALET 2022 JUST NU

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Sverigedemokraterna

Botkyrka

Folkbokföring