Biden om gränskaoset: Skandalöst och hemskt

Av:  TT-AFP

Ridande gränspolis föste bort migranter vid Rio Grande-flodens strand i Texas. Nu får de svidande kritik av president Joe Biden.
Ridande gränspolis föste bort migranter vid Rio Grande-flodens strand i Texas. Nu får de svidande kritik av president Joe Biden.

USA:s president Joe Biden utlovar konsekvenser efter de kaosartade och våldsamma scenerna vid gränsen mot Mexiko tidigare i veckan.

På bilder som snabbt spreds över världen syntes ridande gränspatruller i Texas brutalt fösa bort migranter från Haiti vid floden Rio Grandes strand.

– Det var hemskt. Det är skandalöst. Jag lovar er: de människorna kommer att få betala. Det kommer att bli konsekvenser, säger Biden under en pressträff i Vita huset.

I torsdags meddelades att gränspatruller ska sluta använda hästar mot migranter.

Tiotusental under bro

Biden har beskyllt den tidigare presidenten Donald Trump för en ”inhuman” hantering av situationen vid gränsen mot Mexiko och hade som vallöfte att göra avsteg från den. Men sedan han fick regeringsmakten har han själv fått kritik från både demokratiskt och republikanskt håll för sin gränspolitik.

Det var i förra veckan som tusentals migranter, de flesta av dem från Haiti, tog sig till en gränsövergång i närheten av staden Del Rio i Texas efter att ett rykte spridits om att gränsen var öppen där. Men så var det inte och i stället fick tiotusentals migranter samlas under den bro som går över Rio Grande i skydd mot hettan.

Lägret tömt

Bidenstyret beordrade att det provisoriska lägret skulle tömmas – och under fredagen slutfördes det arbetet.

– Från och med i morse finns det inga migranter kvar i lägret under Del Rio-bron, säger Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet, under en presskonferens i Vita huset.

En del har flugits tillbaka till Haiti, andra väntar i migrantcenter i närheten av gränsen och vissa har för egen maskin frivilligt korsat floden tillbaka till Mexiko, säger Mayorkas.

För de mest utsatta, exempelvis personer med hälsoproblem eller som uppger att de har blivit torterade, fortsätter väntan på ett besked. Deras framtid kommer att bestämmas i domstol.

Publisert: