Prins Andrew accepterar delgivning av stämning

Av:  TT-AFP

Drottning Elizabeth II:s son prins Andrew har accepterat delgivningen av en stämning i New York. Akrivbild.
Drottning Elizabeth II:s son prins Andrew har accepterat delgivningen av en stämning i New York. Akrivbild.

Storbritanniens prins Andrew godkänner att han har delgivits en stämningsansökan där han anklagas för sexuella trakasserier.

Prinsen har en dryg månad på sig att lämna in sitt svar till domstolen i New York.

Det civilrättsliga målet rör påstådda sexuella övergrepp i London för 20 år sedan mot en kvinna som då var minderårig. Hon hävdar att hon tvingades ha sex med prinsen mot sin vilja och har väckt talan i en domstol i New York för den skada som hon anser att prinsen har åsamkat henne.

Prinsen har nu godkänt att han delgavs stämningen den 21 september och han har till den 29 oktober på sig att lämna in sin redogörelse till domstolen i New York.

En representant för kvinnan försökte delge prinsen stämningen redan i augusti och gav då delgivningen till säkerhetsstyrkans chef vid grinden till Windsor Lodge utanför London, enligt BBC. Prinsen och hans advokater ansåg inte att det var ett korrekt sätt att delge honom stämningen på och avvisade den.

Kvinnan vände sig då till en domstol i England, som formellt kontaktade prinsen.

Prins Andrew är yngre bror till prins Charles och har sagt att han inte har något minne av att ha träffat kvinnan. I stämningen uppger kvinnan att hon regelbundet ”lånats ut” av finansmannen Jeffrey Epstein till olika mäktiga män, varav prins Andrew var en.

Jeffrey Epstein tog sitt liv i häktet 2019, i väntan på rättegång för trafficking av minderåriga.

Publisert: