Miljöpartiet

Statsministern tog farväl av riksdagen

Av: 

TT

Statsminister Stefan Löfvens (S) sista frågestund i riksdagen. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfvens (S) sista frågestund i riksdagen. Arkivbild.

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven (S) har tagit farväl av riksdagen.

Men det är ännu oklart vilken dag han lämnar in sin avskedsansökan.

Torsdagens frågestund var sista gången Löfven stod i kammarens talarstol.

Han passade på att tacka inte bara riksdagsledamöter, utan även riksdagens tjänstemän, väktare, städare och restaurangpersonal.

– Nu lämnar jag den här talarstolen för sista gången och demokratin fortsätter med nya debatter, anföranden och frågestunder, sade Löfven.

Pratat i 54 timmar

Riksdagens talman Andreas Norlén hade räknat ut att Löfven sammanlagt hade pratat i kammaren i 53 timmar, 55 minuter och 4 sekunder före torsdagens frågestund. Det har han klarat av under sju år som statsminister.

– En insats i demokratins tjänst värd att respektera, sade Norlén.

I helgen väntar en resa till klimatmötet i Glasgow för Löfven. Därefter åker han till Socialdemokraternas kongress som inleds på onsdag. På torsdagen väntas finansminister Magdalena Andersson väljas till ny S-ledare.

S-kongressen avslutas på söndagen 7 november. Därefter är det tänkt att Löfven ska lämna in sin avskedsansökan som statsminister till riksdagens talman. Han vill dock inte ge besked om detta kommer att ske redan måndagen 8 november.

– Vi återkommer till det, men det är klart att jag inte tänker dra ut på det här. Jag tänker inte offentliggöra när, säger han som svar på TT:s fråga.

Dröjer lite?

Det har spekulerats i om Stefan Löfven kan komma att vänta någon vecka eller två.

En orsak skulle kunna vara att förhandlingarna om ett mer flexibelt strandskydd och stärkt privat äganderätt i skogen mellan S, Miljöpartiet (MP) och Centern (C) ännu inte är klara. C har som krav att de ska vara klara innan de släpper fram en ny socialdemokratisk statsminister.

Störa kröning

Uppgifter från källor utanför S gör gällande att Löfven och hans efterträdare gärna vill kunna göra upp om strandskyddet och skogen före S-kongressen. Detta för att det inte ska störa kröningen av Magdalena Andersson och ta uppmärksamhet från vad S vill göra framöver.

På frågan om besked om strandskydd och skog kommer innan S-kongressen börjar nästa vecka ger Löfven inget klart svar:

– Vi arbetar för fullt med det. Vi ska ta det inom den tid vi sagt att vi ska göra det.

En annan orsak till att Löfven kan komma att dröja något med sin avskedsansökan skulle kunna vara den pågående striden om nästa års budget i riksdagen. Regeringen är beroende av både Centerns och Vänsterpartiets stöd för att vara säker på få igenom sin budgetproposition i riksdagen. Det stödet är ännu inte säkrat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet