Klimatpolitik

Hårda MP-kritiken mot V: Ett klimatpolitiskt haveri

Försvaret: De har ofta moraliserande perspektiv

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Internt bubblar en kritik kring att Vänsterpartiet tonar ner sin klimatpolitik för att locka väljare på landsbygden.

Enligt MP-politikern Lorentz Tovatt är partiet är nu är på väg mot ett klimatpolitiskt haveri.

– Jag kan förstå den kritiken utifrån att Miljöpartiet ofta har ett moraliserande perspektiv, säger Nooshi Dadgostar.

Inom Vänsterpartiet bubblar en kritik mot partiets satsning på att locka SD-väljare på landsbygden. Enligt kritikerna gör fokuset på de nya potentiella väljarna att man har ett för stort fokus på industrin och inte lyfter fram sin klimatpolitik tillräckligt tydligt.

Under fredagen gick Dadgostar ut med ett förslag för att sänka priserna på bensin och diesel. I en intervju med P1 Morgon säger hon att vill partiet att sänka reduktionsnivåerna, alltså den andel biodrivmedel som blandas ut i diesel och bensin.

– Att blanda in biodrivmedel är inte heller hållbart, det leder också till försämringar på miljö och klimat, vi importerar det utifrån. Och vi ser att det är biodrivmedlet som driver upp priserna nu, säger Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

”Om jag ska vara ärlig så reagerar jag med ilska och bestörtning. I praktiken vill de öka förbränningen av fossila bränslen”, säger Lorentz Tovatt, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

”Vill öka förbränningen”

Samtidigt ökar förbränningen av fossila bränslen och koldioxidutsläpp. Liknande förslag har nyligen lagts även av KD och M.

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot för MP, sågar V-beskedet.

– Om jag ska vara ärlig så reagerar jag med ilska och bestörtning. I praktiken vill de öka förbränningen av fossila bränslen, säger Lorentz Tovatt, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

För några veckor sedan föreslog Vänsterpartiet statliga subventioner för drivmedel för boende på landsbygden. Lorentz Tovatt menar att partiet steg för steg nu håller på att överge sin klimatpolitik.

– Det är en rejäl U-sväng som V har gjort med förslag som ger mer fossilberoende och skatterabatt på fossila bränslen. Det är en anmärkningsvärt dålig miljöpolitik.

”Jag kan förstå den kritiken utifrån att Miljöpartiet ofta har ett moraliserande perspektiv”, säger Nooshi Dadgostar.

Dadgostar: MP har moraliserande perspektiv

Nooshi Dadgostar håller inte med om kritiken.

– Nej, men jag förstår det utifrån att Miljöpartiet är ett parti som ofta lyfter upp moraliserande och individualistiska perspektiv i miljöpolitiken. Vi menar att det är större reformer som måste till.

En ren lögn, enligt Lorentz Tovatt.

– MP är det enda partiet som gång på gång presenterar rent politiska förslag för att inte lägga ansvaret på individen. Det är ett av huvudskälen till att vi lagt ansvaret för omställningen av bränslet på drivmedelsbolag och inte på konsumenter. Som V nu motsätter sig.

Under fredagen gick Dadgostar (V) ut med ett förslag för att sänka priserna på bensin och diesel.

Vill sluta prata livsstil

Inför Vänsterpartiets kongress har flera ombud krävt att partiets radikala klimatpolitike lyfts fram tydligare i valplattformen. Diskussionen välkomnas av Nooshi Dadgostar.

– Till att börja med så är det en kongress och hela poängen är att diskutera politiken. Men jag ser det som två separata frågor. Jag vill att så många som möjligt röstar på oss och vi behöver stöd från hela landet. Den andra frågan är hur vi gör det så respektfullt, effektivt och rättvist som möjligt, säger hon.

I ett reportage i SVD framgår det att partiledningen vill att man ska sluta prata om livsstilsfrågor, som att äta mindre kött och åka på charter.

Men har vi inte också ett eget ansvar för de val vi gör i vardagen?

– Jag förstår att det finns ett engagemang i den här frågan, men som politiker måste jag genomföra politiska reformer. Det blir svårt som enskild person att lägga ut en egen räls, att välja energislag eller pressa ner kollektivtrafikpriserna. Det blir trots allt en större fråga.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatpolitik

Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiet

Lorentz Tovatt