Yrkeskvinnorna svarar – på Trumps klädkod

Foto: TT / Twitter
Nu slår mängder av yrkeskvinnor tillbaka efter Trumps uttalande.
NYHETER

Donald Trump ska ha uppmanat kvinnliga medarbetare att ”klä sig som kvinnor”. Nu svarar kvinnor världen över på presidentens uppmaning, skriver Svenska Dagbladet.

En ny våg av kritik mot Donald Trumps kvinnosyn sköljde över världen på fredagen. Anledningen var att Donald Trump enligt sajten Axios ska ha uppmanat kvinnor i hans omgivning att ”klä sig som en kvinna”. Även om presidenten inte själv bekräftat att det finns en särskild klädkod för kvinnor blev reaktionerna starka.

Snart fylldes Twitter av hashtaggen ”#Dresslikeawoman. Kvinnor lägger nu ut bilder på sig själva i kläder kopplade till deras respektive yrkesutövning, för att ifrågasätta vad det innebär att ”klä sig som en kvinna”.

Tidigare blåsväder

En av de som valt att protestera mot Trumps uttalande är demokratiska senatorn Kamala Harris från Kalifornien. Hon publicerar bilder på kända kvinnor som arbetat – bland annat amerikanska astronauten Mae Jamieson, som gjorde sin första rymdresa 1992.

Trump hamnade redan före valet i blåsväder efter att ha påstått att den som är känd ”kan göra vad som helst” med kvinnor, till exempel ta dem mellan benen. Då försvarade sig USA:s nuvarande president med att det rörde sig om ”omklädningsrumssnack”.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA