Åkesson: Kan kompromissa om invandringen

Foto: Björn Lindahl
Jimmie Åkesson (SD).
NYHETER

SD-ledaren Jimmie Åkesson kan tänka sig att stödja en regering som leds av Moderaterna, säger han i Ekots lördagsintervju.

Och han är flexibel – även vad gäller partiets profilfråga:

– Jag är öppen för att kompromissa inom politiken och det gäller även invandringspolitiken.

Moderaterna inleder samtal med Sverigedemokraterna – och Sverigedemokraterna kan tänka sig att stödja en moderatledd regering.

Men det är ännu oklart om samtalen kommer att handla om invandring. I Ekots lördagsintervju får SD-ledaren Jimmie Åkesson frågan om han kan tänka sig att stå bakom en moderatledd regering om den väljer att göra upp med Socialdemokraterna i invandringsfrågor.

– Det får vi värdera när det sker om vi ska göra eller inte. Du ställer frågan som om jag ska svara ja eller nej, säger Åkesson, som understryker att det är ”väldigt hypotetiskt”.

– Jag är öppen för att kompromissa i politiken och det gäller även invandringspolitiken. Jag är öppen för att samtala och samarbeta med de andra partierna i riksdagen för det är det enda sättet att komma vidare i politiken.

”Självklart gått i rätt riktning”

Åkesson får sedan frågan om det är någon särskild del av invandringspolitiken han kan tänka sig att kompromissa om.

– Man måste vara beredd att kompromissa om allt, men det är alldeles självklart att det regeringen och de andra har gjort i invandringspolitiken är i rätt riktning. Samtidigt ska man komma ihåg att det de gjort inte är tillräckligt, säger han, och menar att SD är det enda parti som tar framtida anhöriginvandring på allvar.

Enligt SD-ledaren har debatten nu hamnat på deras ”planhalva”.

– Vi kommer inte att acceptera en situation där M och S gör upp utifrån en skev verklighetsuppfattning.

Kan föredra S före C

Ekots Monica Saarinen undrar då om han rent utav skulle föredra om Moderaterna gjorde upp med Socialdemokraterna om invandringspolitiken, än att de gör det med de allianspartier som har en liberal syn på invandring, som Centerpartiet.

Centerpartiet och Liberalerna står närmare Miljöpartiet och Vänsterpartiet i de frågorna, menar Åkesson.

– Och någon sådan utveckling vill jag inte se. Då vore det naturligtvis bättre att göra upp med ett parti som inte vill det.

ARTIKELN HANDLAR OM