Skjutningarna i Malmö

Samma vapen vid sju skjutningar – fortfarande på drift

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Samma pistol har använts vid sju olika dåd i Skåne – med tre skottskadade som följd.

Det visar en granskning som Sydsvenskan har gjort.

Polisen har fortfarande inte hittat vapnet.

Enligt Sydsvenskans granskning har nio människor skjutits ihjäl och 41 mordförsök inträffat i det senaste årets mordvåg som drabbat Malmö.

Ett av skälen till våldsvågen i Malmö ska bland annat bero på att tillgången på vapen bland kriminella är god.

Samtidigt ökar efterfrågan vilket får priserna att stiga och allt fler vapen återanvänds, enligt Sydsvenskans granskning.

– Vi kan se att man använder samma vapen fler gånger än tidigare. Det är en långsiktig trend att vapnen byter ägare eller användare oftare, säger Mikael Högfors, chef för vapengruppen vid polisens nationella laboratorium NFC till tidningen.

Samma pistol vid sju olika dåd

Enligt tidningen har samma pistol använts vid sju olika dåd i Skåne – med tre skottskadade som följd. Vapnet är fortfarande på drift.

Tidigare menar Skånepolisen att det ansågs alltför riskabelt att använda samma vapen vid flera brott då man kunde kartlägga vapnen och knyta ihop dem med olika brott.

Men i takt med att polisen lyckas konfiskera fler vapen och priserna ökar blir de kriminella alltmer benägna att ta den risken – eller ser det inte som lika riskfyllt då vapnen byter ägare i allt snabbare takt.

”Svårt att ta reda på”

– Det blir oerhört svårt att ta reda på vem som använt ett vapen, inte bara för att de inblandade inte vill vittna, utan för att de helt enkelt inte vet vem som haft det tidigare, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i region Syd.

Enligt en källa till Sydsvenskan beror prisuppgången även på att allt fler nu vill skydda sig på grund av de våldsamheter som pågår.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

LÄS OCKSÅ

12 misstänkta mord i Malmö på ett år

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skjutningarna i Malmö

Malmö

Vapen