Vägrade betala utpressarna – då kapades butiken

NYHETER

Polisen: ”De har levt i ett rent helvete”

Fyra unga män är anhållna misstänkta för att ha kapat en livsbutik i Malmö och tagit över verksamheten i minst ett dygn.

Innan kapningen utpressades butiksinnehavarna under en längre tid – men man vägrade betala.

– Det här är en familj som har levt i ett rent helvete under flera veckor, säger Nils Norling, presstalesman vid polisen.

Tipsa | Aftonbladet

Fyra män i åldrarna 21–27 år klev in i den mindre livsmedelsbutiken i centrala Malmö under onsdagen.

Personen som arbetade bakom disken tvingades därifrån.

Männen tog över butiken och drev den i minst ett dygn.

Anhölls under natten

De riktiga butiksinnehavarna, som enligt Sydsvenskan tagit sin tillflykt till Danmark av rädsla för männen, larmade polisen under torsdagen.

– Vi skickade patruller till den här platsen och kunde konstatera att det verkar vara precis så som butiksinnehavarna berättar. De här fyra männen grips och de anhölls under natten, säger Nils Norlin, presstalesman vid polisen i Malmö.

Enligt polisen i Malmö ska de fyra männen under en längre tid ha försökt pressa butiksinnehavarna på pengar.

– Det här är en familj som har levt i ett rent helvete under flera veckor. Misstankarna är att de här fyra männen försökt pressa butiksinnehavaren med familj på en större summa pengar den senaste tiden, säger Norling.

Enligt polisen ska familjen inte ha betalat trots hot om våld.

– Misstankarna är grovt egenmäktigt förfarande, försök till grov utpressning och stöld. Åtminstone en av de här förekommer i kretsar i Malmö där vi har extra fokus, säger Nils Norling.

Flera märkliga observationer

En man som jobbar i en affär i området, och vill vara anonym, har reagerat på att det helt plötsligt var ny personal i butiken.

– Jag var inne där igår klockan nio på morgonen. Då var det en man i 20-årsåldern bakom kassan som jag inte kände igen. Jag frågade ”Är du den nya ägaren?”. Han svarade ”Nej, jag är bara här tillfälligt.”, säger han.
Vid lunchtid gick han tillbaka till butiken.

Då var det tre killar som han aldrig sett innan i butiken. Då reagerade han på att det inte fanns någon färsk mat att köpa. Butikspersonalen brukar alltid ordna pastasallader och liknande under morgonen.

I dag är butiken igenbommad. På en lapp står det: ”Stängt på grund av sjukdom”.
Sylvia, som jobbar i området, har lagt märke till att det plötsligt har blivit nya öppettider i butiken.

– De brukar ha öppet från sex på morgonen till sent på kvällen i vanliga fall. Nu har jag regerat på att det har varit stängt klockan nio på morgonen. Så har det aldrig varit tidigare, säger Sylvia.

Enligt Nils Norling vid polisen i Malmö är det inte ovanligt att mindre företagare utsätts för utpressning av kriminella individer i staden. Men att det går så långt att en butik sedan kapas har han tidigare inte hört talas om.

– Att man mer eller mindre tar över en verksamhet känner inte jag igen. Det har inte jag sett tidigare i Malmö, säger han.

För Sydsvenskan uppger stationsbefälet i Malmö att man har säkrat filmbevisning.

– Det är rena Jönsson-ligan. De har fyllt på varor från lagret, och vi har det på film. Det har pågått minst ett dygn, säger stationsbefäl Mats Attin till Sydsvenskan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö