Tonåring åtalas för it-attacker mot banker

avAugust Håkansson, Gustaf Tronarp

Han misstänks för it-angrepp som gjorde att Swedbank och Nordeas hemsidor låg nere i timmar.

Nu åtalas 18-årig man i Växjö för grovt dataintrång. Det är första gången någon ställs för rätta misstänkt för överbelastningsattacker i Sverige.

– Jag gör det för att jag kan göra det, har mannen tidigare sagt till Aftonbladet.

Foto: Pontus Orre

För nästan exakt två år sedan utsattes Swedbank och Nordea för omfattande överbelastningsattacker, som gjorde att storbankernas startsidor inte gick att nå.

I dag väcktes ett historiskt åtal mot en 18-åring som misstänks ligga bakom attackerna. Brottet rubriceras som grovt dataintrång eftersom ett stort antal kunder drabbades.

– Det är också så att banker ses som särskilt skyddsvärda objekt. Dessutom har allmänhetens tilltro till bankerna påverkats. Bankerna har också drabbats av stor ekonomisk skada till följd av detta, säger åklagaren Anna Svedin till Aftonbladet TV.

– Bevisläget är gott. Under sommaren kom avgörande bevisning från England och Frankrike. Vi har loggar som visar hur de här överbelastningsattackerna har genomförts

”Erkänt viss delaktighet”

I samband med attackerna gick en person ut på Twitter och tog på sig ansvaret för dem. Under utredningen har polisen lyckats koppla det Twitterkontot till den åtalade mannen, enligt åklagaren.

– Som jag uppfattar det har han erkänt viss delaktighet. Men han har inte fullt ut erkänt att det var han som tryckte på tangenterna. Det blir upp till tingsrätten att avgöra.

Krävde pengar för att sluta

I en intervju med Aftonbladet 2015 uppgav hackaren att han förfogade över ett så kallat botnet, alltså ett nätverk av hackade datorer, som bestod av 17 000 maskiner:

– Jag hittade en sårbar plats på deras hemsida, och sedan skicka jag en attack mot dem.

Hackaren krävde Swedbank på ersättning motsvarande 10 000 dollar i den digitala valutan bitcoin för att avbryta angreppen. Enligt banken betalades dock aldrig några pengar ut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Swedbank

Nordea