Rapport: Hamas utförde systematiska våldtäkter

Publicerad 2024-02-22

Hamas använde sexuellt våld vid terrorattacken mot Israel 7 oktober – och mot gisslan efteråt.

Det uppger en första officiell rapport som nu lämnats till FN.

– Vi förväntar oss att internationella organisationer agerar, säger Orit Sulitzeanu, chef för organisationen bakom rapporten.

Följ ämnen
Israel

Brutala våldtäkter mot både kvinnor, flickor och män var ett av terrorstämplade Hamas vapen både i samband med 7 oktober-attacken, men också mot tillfångatagna personer som hålls som gisslan i Gaza.

Det uppger den första officiella studien av händelserna, som publicerats av den israeliska organisationen Association of Rape Crisis Centers in Israel (ARCCI), något flera israeliska medier skriver om.

Organisationen identifierar fyra områden där sexuellt våld använts: vid musikfestivalen Nova i södra Israel, där Hamas slog till tidigt på morgonen den 7 oktober, vid samhällen nära gränsen till Gaza, på militärbaser, samt mot kidnappade i Gaza.

Tros pågå än

Vad gäller de första tre områden som identifierats beskriver man att närstående ska ha tvingats att se på vid övergreppen, under vapenhot, som ett sätt att öka lidandet.

I flera fall dödades personen som våldtagits, antingen i samband med övergreppet, eller efteråt, enligt rapporten.

Den fjärde kategorin – sexuellt våld mot kidnappade i Gaza – tros fortfarande pågå.

– Rapporten, som vi kommer att lämna till beslutsfattare i FN, gör att det här varken kan förnekas eller ignoreras. Terrororganisationen Hamas har valt att skada israeliska staten med två tydliga strategier – genom att ta gisslan och genom sadistiska sexbrott, säger Orit Sulitzeanu, chef för ARCCI, enligt Times of Israel.

– Det är inte längre möjligt att vara tyst. Vi förväntar oss att internationella organisationer agerar tydligt. Det är omöjligt att vara passiv i detta. Alla som valt att vara tysta och förneka de sexuella brott som begåtts av Hamas kommer att bli ihågkomna för sin roll i en mörk del av historien.

Syftet: Förnedra

Tidningen Haaretz skriver att organisationen analyserat både konfidentiell och offentlig information, som bland annat intervjuer och vittnesmål från offer.

En som intervjuats för rapporten är Rami Davidian, som bodde nära musikfestivalen och uppges ha räddat flera personer. Han har berättat att han såg fastbundna kvinnor som hängts eller ställts upp nakna mot träd, och att kvinnorna stympats på ”intima områden”, uppger Haaretz.

Rapportförfattarna uppger att sexuellt våld likt det som dokumenterats utförs med syfte att förnedra, sprida rädsla och öka lidandet hos offret.

Rapporten slår också fast att Hamas våldtäkter inte är isolerade händelser, utan en systematisk strategi som är ”avsedd att förstöra och åsamka sadistisk terror”, skriver Ynet.

ANNONS