Vill se dödsstraff för Johan Floderus: Hjärtskärande om det blir så
Publicerad 2024-01-29
Den iranske åklagaren vill att Johan Floderus döms till döden för spioneri.
33-åringen och hans advokat har en vecka på sig att svara på yrkandet.
– Jag försöker tänka att det bara är ord och spel för gallerierna, men det är ju oroande, säger hans syster Tove Floderus till P1 Morgon.
Under söndagen avslutades rättegången mot Johan Floderus. Den 33-årige EU-tjänstemannen anklagas för spioneri.
Enligt åklagaren ska han ha varit inblandad i omfattande underrättelsesamarbete med Israel och bör därför dömas till Irans strängaste straff: döden.
Nyheten väcker stor oro hos Floderus familj som följt rättegången från Sverige.
– Det är klart att alla i familjen blir väldigt illa berörda. Det uppstår som en spricka i en att höra dödsstraff i samma mening som sin brors namn, säger hans syster Tove Floderus till P1 Morgon under måndagsmorgonen.
”Måste vara väldigt tungt”
Systern säger att hon försöker tänka logiskt och ta fasta på de analyser som menar att den iranska rättsprocessen mot hennes bror mest är ord och spel för gallerierna med syftet att utöva påtryckningar för sina egna politiska intressen. Samtidigt finns det stunder när hon blir påmind om att Iran inte är en rättsstat.
Hon säger att alla i familjen hanterar oron på olika sätt och att de försöker stötta varandra. Senast de hade hade kontakt med Johan var i lördags.
Hon säger att det är svårt att säga hur hennes bror mår, men att han upplevs som samlad och positiv trots allt.
– Men periodvis måste det såklart vara väldigt tungt att känna sig ensam och utlämnad och att framtiden är så väldigt oviss.
Fängslades på semesterresa
Johan Floderus och hans advokat har en vecka på sig att svara på yrkandet om dödsstraff. På frågan vad systerns förhoppning är inför att domen faller svarar hon:
– Det hade varit fruktansvärt och helt hjärtskärande om det blir så. Jag hoppas verkligen inte att det är så det kommer att bli, säger Tove Floderus.
Johan Floderus sitter i det ökända Evinfängelset. Han har suttit fängslad i Iran sedan april 2022 då han greps under en semesterresa i landet.
Både Sverige och EU har kallat anklagelserna för falska och krävt att 33-åringen släpps. Tobias Billström (M), utrikesminister, har hittills inte kommenterat dödsstraffsyrkandet.
Anklagelserna mot Johan Floderus, liksom dödstraffsdomen mot svensk-iranske läkaren Ahmedreza Djalali, har kopplats till den svenska livstidsdomen mot Hamid Noury. Bedömare menar att Iran vill använda svenskarna i en fångutväxling med Sverige.
Aftonbladet har sökt Tobias Billström via sin pressekreterare Anna Erhardt som säger att utrikesministern kommer att kommentera fallet först efter domen.
Sveriges chargé d’affaires var på plats under rättegången under söndagen. UD skriver i en kommentar att ”ambassaden står i nära kontakt med Floderus advokat och bevakar fallet mycket noga. Utrikesdepartementet har regelbunden kontakt med Johans familj”.
De skriver vidare:
”Det finns ingen som helst grund för att hålla Johan Floderus frihetsberövad, än mindre att ställa honom inför domstol. Detta har både Sverige och EU framfört med stor tydlighet till företrädare för Iran.”