Svidande kritiken mot V-strategin: ”Ingen trovärdighet”

Vänsterpartiets satsningar på bruksorter och bensinskatt blev ett fiasko.

Det menar tidigare riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca (V) som riktar skarp kritik mot partiets valstrategi.

– Man ville tala till ”Roy och Roger på macken” men misslyckades totalt.

Trots starka opinionssiffror före valet landade Vänsterpartiet till slut på minus – från 8,0 procent 2018 till 6,75 procent 2022.

Före detta riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca sågar partiets valstrategi.

– Vänsterpartiet gjorde ett otroligt dåligt val. Givet förutsättningarna och det politiska klimatet borde siffrorna varit dubbelt så stora, säger Dinamarca i Aftonbladet TV.

Rosanna Dinamarca.
Rosanna Dinamarca.

”Feltänkt helt enkelt”

Partiets försök att vinna bruksorter föll pladask, enligt Dinamarca.

– Det var feltänkt helt enkelt. Man utgick ifrån någon karikatyr av människor som bor i bruksorten, att de inte bryr sig om antirasism, klimat eller feminism.

– Då blev det till att man ville tala till ”Roy och Roger på macken” men misslyckades totalt eftersom de inte var intresserade. Vi har ingen trovärdighet i det.

Lustigkurrarna Roy och Roger, spelade av Anders Eriksson och Jan Rippe, var huvudkaraktärer i tv-serien ”Macken” skapad av Galenskaparna och After Shave.

Roy och Roger
Roy och Roger

”Springer efter vita farbröder”

Vänsterpartiets vägval i klimatfrågan väckte starka reaktioner. Inte minst beslutet att göra gemensam sak med högerblocket för att sänka skatten på drivmedel. Efter tolv år som klimatpolitisk talesperson valde Jens Holm att avgå i protest mot partiets nya klimatpolitik.

– I klimatfrågorna funderade man på om partiet helt tappat kompassen när man inte verkade ha insikt i frågorna. Bland annat när man gick ihop i frågan om att sänka bränsleskatterna, säger Dinamarca.

Hon ger också tummen ner till partiets skarpa svängning från nej till ja om svenskt militärt stöd till Ukraina. Att partiet ökat i flera förorter är i däremot något som partiet borde ta fasta på, anser Dinamarca.

– Där tycker jag att man borde satsa mer för att mobilisera krafter där som väldigt få partier lyssnar på. Alla springer efter vita farbröder men glömmer bort stora grupper som inte känner sig representerade, säger hon.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.
Publisert:

LÄS VIDARE