Ryssland kritiserar EU:s pristak på olja

Från måndag träder pristaket på rysk olja i kraft.

Beslutet möter stark kritik från ryska myndigheter.

”Från nästa år kommer Europa behöva leva utan rysk olja”, skriver den ryske ambassadören Mikhail Ulyanov.

I går kom EU-länderna överens om om att införa ett pristak på 60 dollar per fat för rysk olja.

Målet med pristaket är att göra det svårare för Ryssland att undgå EU:s sanktioner genom att sälja olja till länder utanför EU.

Skeppare och försäkringsbolag som behövs för att transportera oljan skulle inte tillåtas göra det om olja säljs för mer är det överenskomna pristaket. De flesta är baserade inom EU eller Storbritannien och skulle därför vara tvugna att delta i sanktionerna.

EU har beslutat att införa ett pristak på rysk olja.
EU har beslutat att införa ett pristak på rysk olja.

Fått alla underskrifter

Under lördagen meddelade EU-kommissionen att alla nödvändiga underskrifter kommit in och att pristaket kommer träda i kraft på måndag den femte december, rapporterar Reuters.

”G7 och alla EU:s medlemsländer har tagit ett beslut som kommer påverka Rysslands intäkter ännu hårdare och minska deras förmåga att bedriva krig i Ukraina”, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Hårt motstånd från Ryssland

Beslutet möter motstånd från ryskt håll och Kremls talesperson Dmitry Peskov sa under lördagen till den statliga nyhetsbyrån RIA att Moskva inte kommer acceptera ett pristak, skriver Reuters.

Det är samma linje som Ryssland har uttalat tidigare där man sagt att man inte kommer sälja olja till länder som inför ett pristak, något som också bekräftades av Mikhail Ulyanov, Rysslands ambassadör till de internationella organisationerna i Wien.

”Från nästa år kommer Europa behöva leva utan rysk olja” skrev han på sociala medier under lördagen.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Ulf Kristersson ger sitt stöd

Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommenterade det beslutade pristaket på Twitter under lördagskvällen.

”EU-avtalet för ett pristak är ett viktigt steg för att minska Rysslands intäkter. Viktigt för Europa att öka pressen när Ryssland fortsätter sitt illegala krig och brutala dödande av oskyldiga i Ukraina. Viktigt uppdrag för Sveriges kommande ordförandeskap i EU.”

Zelenskyj om pristaket: ”Oseriöst”

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är pristaket inte lågt nog och säger att förslaget är oseriöst. Han har tidigare förespråkat ett tak på 30 dollar per fat.

– Det är ändå bara en tidsfråga innan mer kraftfulla verktyg kommer att behöva användas. Det är synd att den här tiden går förlorad, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Publisert:

LÄS VIDARE