Efter 23 timmar – branden är under kontroll

Publicerad 2024-02-13

Räddningstjänsten har fått kontroll över elden i Lisebergs vattenland.

Men en person saknas fortfarande och räddningstjänsten har inte kunnat söka igenom hela byggnaden.

– Det som är verkligt tungt att vi fortsatt saknar en person som arbetar med projektet. Vårt primära fokus sedan händelsens inledning är att rädda liv och sekundärt är att rädda byggnaden, säger Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg.

Räddningstjänsten har under natten fortsatt kämpa med att begränsa branden på Oceana, Lisebergs nya vattenland som är under uppbyggnad.

– Läget är som i går kväll och inte några stora förändringar, men det har i alla fall inte ökat under natten. Vi jobbar långsamt och det är fortfarande glödbränder, säger Lotta Molander, larm- och ledningsbefäl på räddningstjänsten Storgöteborg, under morgonen.

Den stora rasrisken försvårar räddningstjänstens arbete.

– Vi behöver skapa säkra områden för att kunna röra oss i byggnaden och med olika metoder komma åt bränderna, säger Svante Carlsson, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

– Vi jobbar långsamt för det är en väldig rasrisk så vi måste vara oerhört försiktiga, säger hon.

Vid 9-tiden på tisdagsmorgonen, 23 timmar efter att branden bröt ut, meddelar räddningstjänsten att elden är under kontroll. Men det brinner fortfarande och det är mycket besvärligt för brandmännen som arbetar med att släcka.

Konstruktionen har rasat

Det finns inte längre någon rök som påverkar allmänheten men i byggnaden kämpar räddningstjänsten fortfarande med bränder som flammar upp och glödbränder i delar av byggnadskonstruktionen.

– Vi når hela tiden framgång men det här tar tid för oss. I byggnaden finns en rasrisk och vi behöver skapa säkra områden för att kunna röra oss i byggnaden och med olika metoder komma åt bränderna, säger Svante Carlsson, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Bassänghallen har stora skador efter den omfattande branden och delar av konstruktionen har rasat in.

– Vi har lyckats stoppa branden och räddat delar av byggnaden så som omklädningsrum, caféer, personalrum och driftutrymmen, säger Svante Carlsson.

En person saknas efter branden som bröt ut i går i samband med ett arbetsmoment.

– Det som är verkligt tungt att vi fortsatt saknar en person som arbetar med projektet. Vårt primära fokus sedan händelsens inledning är att rädda liv och sekundärt är att rädda byggnaden, säger Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg, på en pressträff under tisdagen.

Rädningstjänsten har ännu inte kunnat söka igenom hela byggnaden:

– Förloppet gjorde att skadorna och den rasrisk som varit under insatsen gjort att vi varit begränsade i vår förmåga att genomsöka byggnaden. Vi har inte kunnat vara där med vår brandpersonal, säger Per Nykvist, vakthavande räddningschef.

Oceana hade ännu inte öppnat och var under uppbyggnad.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln