Säpo-anställd anmäld för dataintrång

TT

Publicerad 2022-12-20

En anställd på Säkerhetspolisen misstänks för dataintrång. Arkivbild.

Säkerhetspolisen har polisanmält en av sina anställda för dataintrång, rapporterar Aftonbladet.

Personen misstänks för att ha gjort olovliga slagningar i Säpos system i april 2018.

Enligt Aftonbladets uppgifter är den misstänkta en anställd hos Säkerhetspolisen med kopplingar till en högt uppsatt politiker.

Den misstänkta brottsligheten begicks för fyra år sedan, men anmälan lämnades in till polisen först den 5 oktober i år. Chefsåklagaren Nicklas Englund säger till tidningen att det är ovanligt att Säpo gör sådana anmälningar.

– Merparten av våra ärenden rörande dataintrång kommer från Polismyndigheten, säger han.

Inledningsvis misstänktes en annan person, som inte har någon koppling till toppolitikern, för anstiftan till dataintrång. Men den förundersökningen lades ned den 23 november.

– Vederbörande, som var misstänkt som anstiftare, gav i sitt förhör sin förklaring till den skriftliga bevisning som fanns och det gjorde att vi kom fram till det här beslutet, säger Nicklas Englund.

Preskriptionstiden för ärendet löper ut i april nästa år, och åklagaren säger att han kommer att besluta om åtal ”ganska snart inpå helgerna”.

Försvarsadvokaten Johan Eriksson säger till Aftonbladet att hans klient nekar till brott och toppolitikern vill inte kommentera saken.

Följ ämnen i artikeln